7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kerkenes kazıları başlıyor

Yozgat "Kayıp Şehir Pteria"nın bulunduğu Yozgat'taki Kerkenes Dağı'nda kazı çalışmalarına 1 Hazirandan itibaren başlanacak.

Alınan bilgiye göre, Yozgat'ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyü yakınlarındaki Kerkenes Dağı'nda İngiliz Arkeolog Geoffrey Summers ve eşi Françoise Summers başkanlığında 1993 yılında başlatılan yüzey araştırması ve kazılarda elde edilen bulgular çerçevesinde bölgenin, "Kayıp Şehir" olarak bilenen "Pteria" olduğu kanısına varıldı.

Geçmiş yıllarda da Frig dönemine ait eser ve kalıntıların bulunduğu bölgede çalışmalarını sürdüren ekip, 1 Mayıs tarihinde başladıkları yüzey araştırmalarını tamamlayıp, 1 Haziran tarihinden 12 Temmuz tarihine kadar kazı çalışmasını yürütecek.

Kazı ekibinden Arkeolog Tuna Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kayıp şehir Peteria'nın nüfus yoğunluğuyla birlikte burada yaşamış insanlarla ilgili önemli bilgiler ortaya çıkarmaya çalışacaklarını söyledi.

Kalaycıoğlu, yapacakları çalışmanın dünyada fazla yapılan bir çalışma olmadığını da belirterek, "1 Hazirandan itibaren yapacağımız çalışmada, insan yoğunluğunu ortaya çıkartacağız. Bunun yanı sıra, cadde ve sokaklardaki yoğunluktan, cinsiyet ayrımı, yaş gruplarını çıkartmaya yönelik yöntemleri deneyeceğiz" dedi.

Kalaycıoğlu, kayıp şehir olarak bilinen Peteria'nın bulunduğu yerleşim alanının insan kafasına benzetilerek, tez konusu yapıldığını da hatırlatarak, "Yani şehrin yapılmasında bir bilinç var ama bu insan kafası değil, daha çok topografyanın etkisi, ya da güneşin etkisinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 22:32:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?