6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Kınalı keklikler doğayla buluşuyor

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Keklik Üretim İstasyonu, ürettiği kınalı kekliklerle Türkiye'nin doğal dengesini koruyor.

Açıklamalarda bulunan Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, bu yıl keklik üretim istasyonunda üretilen keklikleri 11 ile göndererek doğaya salındığını söyledi.

2009 yılında toplam 606 anaç ile üretime başladıklarını ifade eden Ayyıldız, "Bu anaçlardan 13 bin 927 adet yumurta aldık. Bunların 7 bin 327 tanesinde civciv çıktı. Bu civcivlerden de 511 tanesi öldü. Doğal ortamda büyütülen civcivler, belirli bir büyüklüğe eriştiğinde doğaya salınmak üzere talep olan illere gönderdik" dedi.

Keklik istasyonlarının kuruluş amaçlarından birinin de hem Yozgat hem de civar iller popilasyonunda azalış gösteren kekliklerin sayısını artırmak olduğunu ifade eden Ayyıldız, "Bu yıl üretilen keklikleri ilimiz dışında Afyon, Samsun, Giresun, Karaman, İzmir, Çorum, Sivas, Kırıkkale, Tokat ve Aksaray'a gönderdik. Onlarda kısmen kendi istasyonlarında anaç olarak, büyük bir kısmı ise doğaya saldılar. Bu yılki üretimimiz başarılı olmuştur. Bugün itibariyle üretim durmuştur. Anaç olarak ayrılanlar dışında kalan keklikleri kişi ve kurumlara satışa sunduk. Kekliğin tanesi 20 TL'den satılıyor. Keklik almak isteyen vatandaşlarımız, müdürlüğümüz döner sermayesine alacakları keklik adetinin ücretini yatırıp makbuzunu alıyor ve istasyonumuzdan makbuz karşılığında keklik alabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl her türlü keklik avının yasak olduğunu, ancak bu yıl av komisyonunun bunu kaldırdığını ifade eden Ayyıldız, "Av yapılırken, her hayvan için adet belirlenmiştir. Belirlenen adetin üzerinde av yapmak yasaklanmış ve cezası vardır. Kınalık keklik içinde bir avcı en fazla 2 adet keklik vurabilmektedir. Bilinçli avcı ile doğa çok daha güzel korunacak, ancak bilinçsiz avcı ile doğa aynı oranda tahrip edilecektir. Bu nedenle avcılarımızın ve avcı derneklerimizin kendi içerisinde bir oto kontrol oluşturmalarını istiyor. Duyarlı avcılarımızın da yasak av yapanları kurumumuza bildirmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 16:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?