8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Kırmızı karıncalar koruma altında

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı yayan kenelerin larvalarını yiyen karıncaların Çamlık Milli Parkı'nda bulunan 30'a yakın yuvasını koruma altına aldı.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, kene konusunda vatandaşları bilinçlendirmek için uyarıcı tabelalar hazırlıyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren kene ısırmaları, vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken, Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Türkiye'nin ilk milli parkı ilan edilen Çamlık'ta bulunan kırmızı karıncaların yuvalarını koruma altına aldı.

Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, orman zararlılarıyla en iyi mücadele eden canlılar olarak bilinen kırmızı karıncaların, milli park içersinde bulunan yuvalarının korunması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kırmızı karıncaların, kene larvalarını yemek suretiyle üremelerinin önüne geçtiğine dikkat çeken Çevre Müdürü Ayyıldız, "Kırmızı karıncalar, kene larvalarını yemek suretiyle üremenin önüne geçmektedir. Sadece kene larvası yemeyen bu karınca türleri diğer orman zararlılarının da baş düşmanıdır. Biz bu nedenle başta Çamlık Milli Parkı içersinde bulunan 20'den fazla kırmızı karınca yuvası olmak üzere diğer yuvaları da koruma altına aldık. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu tür yuvaları bozmasınlar. Çocuklarını bu yuvalardan uzat tutsunlar" dedi.

"VATANDAŞ KENEYLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİ"

Vatandaşların kene konusunda daha bilinçli olması gerektiğini hatırlatan Çevre Müdürü, kurum olarak piknik ve mesire yerlerinde broşür dağıtacaklarını, ayrıca, Çamlık Milli Parkı başta olmak üzere bir çok yere keneden korunma yollarını anlatan tabelalar hazırladıklarını kaydetti.

Keneyle yaşamanın öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Birol Ayyıldız, "Kene tabiatta bulunan hayvan türlerinde birisi.Doğal yaşam alanında keneler olabilir. Ancak vatandaşlarımız panik yapmadan bazı basit önlemleri almak suretiyle keneden korunabilirler. Halkımız yüksek otlu ve ağaçlı yerlere gitmesin. Kene varmış gibi gerekli tedbirleri alıp, yine kene yokmuş gibi yaşantılarını sürdürsünler.Paçalarını sıvasınlar. Yine piyasada satılan ilaçlar var. Tedbiri elden bırakmasınlar" şeklinde konuştu.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 14:35:41
Güncelleme :20 Mayıs 2008 Salı 14:40:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?