7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kolunda keneyle valiyi ziyarete gitti

YOZGAT'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına (KKKA) neden olan kenelerle ilgili araştırmalarını sürdüren Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, koluna tutturduğu kenelerle Vali Amir Çiçek’i ziyaret etti.

Keneleri çıkarma yöntemleriyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Vatansever, validen uygulamasını istedi. Ancak kenelere dokunamayacağını söyleyen Vali, bu işi özel kalem müdürüne havale etti.

Vali Amir Çiçek'i ziyaret eden Doç. Dr. Zati Vatansever, yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Vücuda yapışan keneyi çıkarma yöntemlerini de anlatan ve bu işlemin çok basit olduğunu söyleyen Doç. Dr. Vatansever, daha sonra kolundaki bandajı açıp koluna tutturduğu keneleri göstererek Vali Çiçek'ten çıkarmasını istedi. Vali Çiçek ise kendisinin keneye dokunamayacağını belirterek, çıkarma işini, Özel Kalem Müdürü Ömer Faruk Köseoğlu’na havale etti. 

Ancak, Köseoğlu'nun da uygulamaya yanaşmaması üzerine, Doç. Dr. Zati Vatansever’in kolundaki keneler Tarım Müdürü Abdullah Ertuğrul tarafından, iki parmakla tutularak ve iple olmak üzere iki ayrı yöntemle çıkarıldı. Doç. Dr. Vatansever, koluna tutturduğu kenelerin laboratuvar ortamında elde edilmiş, virüs taşımayan zararsız keneler olduğunu söyledi.

Vali Amir Çiçek, KKKA ve kene konusunda yapılan çalışmaların aralıksız sürdüğünü, Yozgat’ta iki yıldır bilimsel araştırma yapıldığını söyledi. Vali Çiçek, “Keneye karşı bu yıl etkin bir mücadele yapıyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüz, Kaymakamlıklar, Belediyeler bu konuda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Yozgat’ta hiçbir vatandaşımızı üzecek bir durum olmaması için çalışıyoruz. Vatandaşımız geçen yıl pek duyarlı değildi, ama bu yıl gerekli tedbirleri alıyor. Bilimsel araştırmaların da sonuç vererek bu hastalığa karşı kısa zamanda kesin çözüm bulunacağını umut ediyoruz” dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 17:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?