5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Köylere süt tankları kuruluyor

SARIKAYA'YA'NIN KÖYLERİNE SÜT TOPLAMA TANKLARI KURULUYOR

Yozgat'ın Sarıkaya İlçesinde bulunan, Sarıkaya Süt Üreticileri Birliği (SSÜB), köylerde kaliteli ve nitelikli süt toplamak için soğutma tankı kurma çalışması başlattı.

Sarıkaya`da ilçe ve köylerinde günlük 20 ton süt toplamayı hedeflediklerini belirten SSÜB Başkanı Bünyamin Çamlıdağ, köylere kuracakları süt soğutma tanklarıyla sütün litresini 95 kuruşa yükselteceklerini söyledi. 2008 yılında kurulan süt üreticiler birliğinin Yozgat ilinde faaliyet gösteren tek süt üreticileri birliği olduğunu ifade eden Çamlıdağ, "Birliğin 2009 yılı sonu itibarı ile 208 üyesi bulunmaktadır. Birlik 2010 yılında en az 500 üye sayısına ulaşmayı hedeflemektedir. Sarıkaya İlçesinin tüm süt pirimi desteklemeleri bu birlik aracılığıyla yürütülmektedir. Süt üreticileri birliği aracılığıyla 2009 yılı içerisinde anaç sığır desteği ve süt pirimi desteği olarak toplam 100 bin TL üreticilerimize prim dağıtılmıştır" dedi.

Süt Soğutma Tankı projesi hakkında bilgi veren Çamlıdağ, 2009 yılında süt üreticileri birliği tarafından Sarıkaya Kaymakamlığı ile birlikte bir süt toplama projesi hazırlayarak il özel idare müdürlüğüne sunduklarını belirterek, "İlçemizde üretilen sütün yalnızca yüzde 15'i toplanarak ekonomiye kazandırılmaktadır, yüzde 85 oranındaki süt toplanamamakta ve kayıt dışı olarak kalmaktadır. Bu nedenle bizde bir proje hazırlayarak ilçemizde 5 merkezde süt soğutma tankı kurup yakın köylerden toplanan süt bu tanklarda muhafaza edilecektir. Alınacak olan soğutma tanklarından biri 6 ton, diğer 4 tanesi 3'er ton kapasiteli olarak planlanmaktadır" diye konuştu. Sarıkaya ilçesinde 5 bin 772 süt ineği bulunduğunu dile getiren Çamlıdağ, "Günlük toplanabilecek süt miktarı 20 bin litre olarak hesaplanmaktadır. Şu anda soğutma tankları olmadığından bakteri oranı yüksek olan süt 50 kuruş civarında bir fiyattan satılmaktadır. Süt soğutma merkezleri oluşturulup, soğutma tankları temin edilmesi halinde sütteki bakteri oranı düşecek ve litre alış fiyat 95 kuruşa kadar çıkacaktır. Litre başına fiyat farkı 45 kuruştur. Günde 20 bin litre süt toplandığında üreticilerin günlük gelir artışı 9 bin TL olacaktır. Aylık gelir artışı ise 270 TL olarak hesaplamaktayız. 5 Ana merkeze soğutma tankı konularak sütlerin bu tanklarda toplanması sonucunda süt üreticilerine ayda toplam olarak 270 bin TL daha fazla gelir sağlanması mümkündür. Süt toplama tanklarının toplam maliyeti ise 180 bin TL'dir. Bu projenin gerçekleştirilmesiyle bir taraftan mevcut süt üreticilerinin geliri artacak, diğer yandan da iyi gelir getirdiğinden çiftçilerimiz süt üretimine yöneleceklerdir. Buna paralel olarak da süt ürünleri üretimine dönük yeni yatırımlar yapılacaktır " ifadelerini kullandı.

Çamlıdağ, süt soğutma tankı projemize destek veren Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül'e Yozgat Valimiz Amir Çiçek'e, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez'e, il genel meclis üyelerine teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 13:32:03
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 13:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?