5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Kültür mantarı rağbet görüyor

Yozgat'ta kültür mantarı büyük rağbet görüyor.

Yozgat'ın Fakıbeyli Köyünde bulunan kültür mantarı üretim tesisinde yetiştirilen mantar, tekrar Yozgat'ta tüketiliyor. Üreticiden aldığı kültür mantarını direk tüketiciye sunan İhsan Çağlayan isimli vatandaş, günlük ortalama 50 kg mantar sattığını belirterek, " Vatandaşlarımız kış aylarında daha fazla mantar tüketiyor. Özellikle sobalı evlerde vatandaşlar, soba üzerinde pişirip, gözlemesini yapıyor" dedi.

Uzmanların mantarın etin yerini tuttuğunu söylediğini ifade eden Çağlayan, "Etin kilosu yüksek olduğu için vatandaşlar daha ucuz olan mantarı alıyor. Bizler, direk üreticiden alıp doğrudan tüketiciye sunduğumuz için daha ucuza geliyor. Marketlerde 5 TL'ye satılan mantarı biz 3,5 TL'ye satıyoruz. Vatandaşlarda ucuz olduğu için daha fazla ilgi gösteriyor" dedi.

Mantarın faydalarını sayan uzmanlar ise, mantarın, içerdiği protein değeri sayesinde etin yerini tuttuğunu, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırdığını, göze ve vücuda kuvvet verdiğini, bedensel ve zihinsel gelişimi desteklediğini ve öğrenme yeteneğini arttırdığını belirtiyor. Mantar ayrıca, yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 21:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?