7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Kurak tepelere damlama sistemi

Yozgat'ın Yerköy Belediyesi, kuraklık nedeniyle fidanların yeşermesi ve kısa sürede büyümelerini sağlamak amacıyla yaz mevsiminde damlama sistemiyle doğadaki ağaç fidanlarını sulayacak.

Yozgat'ın Yerköy Belediye Başkanı Ali Rıza Arslan, ilçe etrafında bulunan çıplak tepeleri yeşillendirmek için ağaçlandırma çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Şehitlik üzerinden başlayan ve E-88 karayoluna kadar uzanan 2 bin dönümlük bölgede ağaçlandırma çalışması başlattıklarını ifade eden Arslan, son yıllarda küresel ısınmanın nedeniyle yaz aylarının çok kurak geçmesi sonucu dikilen fidanların büyük bir kısmının kurduğunu kaydetti.

Başkan Arslan, "Yaz aylarında fidanların susuzluktan kurumaması ve daha çabuk büyümesini sağlayacak bir proje üzerinde çalışma yaptık ve projeyi Çevre ve Orman Bakanlığı’na sunduk. Projede, ağaçlandırmanın yapılacağı en yüksek tepeye büyük bir havuz veya su deposu yapıp, yaz mevsiminde fidanlar damlama sistemiyle sulanacak. Bu projemiz Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edildi ve ihalesi yapıldı" dedi.

İlçe merkezinden geçen Delice Irmağı’ndaki suyun havuza pompalanacağını ve havuzda biriken suyun ise yapılacak damlama sistemi ile tüm fidanların sulanacağını ifade eden Başkan Arslan, "Bu proje Türkiye'de ilk defa uygulanan bir projedir. Projeden başarı elde edildiği takdirde, Çevre ve Orman Bakanlığı bu projeyi diğer illerde de uygulayabilecek. Proje Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak, belediyemiz tarafından da uygulanacaktır. Amacımız Yerköy ilçemizin etrafını yeşillendirmek Yozgat Çamlık Milli Parkı’nın bir benzerini ilçemizde oluşturmaktır. Şu anda 2 bin dönüm alanın 300 dönümü ağaçlandırılmış durumda ve bu projeyi ilk olarak 300 dönümlük kısımda uygulayacağız. Ağaçlandırılan alan genişledikçe de projeyi ona göre geliştireceğiz" dedi.

İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Mayıs ayından sonra havaların çok kurak geçtiğini Ekim ayına kadar yağmur yağmadığına da değinen Başkan Arslan, "Kurak geçen 4-5 aylık dönemde fidanlar sulanacak, inşallah bu sulama ile de dikilen fidanlar kurumadan yeşerip daha kısa sürede büyüyecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 19:27:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?