5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Kurban eti satışları vurdu

KURBAN ETİ BALIK SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ

Yozgat'ta Kurban Bayramı sonrası balık satışları düştü.

Kurban Bayramı sonrası, vatandaşların kurban etlerini tüketmeye başlaması balık satışlarını olumsuz etkiledi.

 Yozgat'ta Kurban Bayramı öncesi günlük ortalama 250 kilogram balık satışı yapan balıkçı esnafı, bayramdan sonra satışların günlük 100-150 kilogram arasında değiştiğini söyledi. Yozgat'ta genelde Karadeniz hamsisi satıldığını belirten Erol Çay isimli balıkçı,"Yozgat'ta biz günlük olarak Samsun'dan getirdiğimiz balıkları satıyoruz. Kurban Bayramı balık satışlarını etkiledi.

Bayram öncesine göre satışlarımız düştü. Fakat kurban etleri evlerde azalmaya, hatta bitmeye başladı. Kurban etleri tükenince satışlarımız artacaktır. Bu da bir iki hafta içerisinde düzelir ve satışlarımız bayram öncesi satışlarına ulaşır" dedi.

Çay, uzmanların, kırmızı et tüketirken mutlak balık etinin tüketilmesi konusunda uyarılarda bulunduğunu belirterek, uzmanların balık etindeki faydaları şöyle sıraladığını söyledi:

"Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılayabilirsiniz. Ancak, kızartma işlemi sırasında yağlarda oluşan bazı maddelerin kanser yapıcı özellikte olduğu için balığın ızgara veya buğulama şeklinde haftada en az iki kez tüketilmesi gerekir. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2010 Pazartesi 16:17:00
Güncelleme :29 Kasım 2010 Pazartesi 16:26:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?