5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Madımak, 5 liradan tezgaha indi

YOZGAT'TA MADIMAK KÖYLÜ KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Yozgatlılar'ın damak tatları arasında ayrı bir yeri bulunan madımak, bahar aylarında köylü kadınların geçim kaynağı oluyor.

Yozgat'ta ilkbahar ile birlikte köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak yada konservesi yapılarak saklanabiliyor.

Yozgat'ın Divanlı köyünde yaşayan kadınlar topladıkları madımağı kilosunu 5 TL'den satışa sunarken, Zarife Duygulu, madımak toplamanın çok zor olduğunu belirtti. Madımağı bahar aylarında köy içerisinde bulunan harman yerlerinden ve kırlardan topladıklarını ifade eden Duygulu, "Madımağı önce tek tek topluyoruz. Daha sonra yıkayıp, temizliyoruz. Nacak veya satır ile kıyıp incelettikten sonra pişiriyor, yufka ekmekle yiyoruz" dedi. Köyde bir çok kadının topladığı madımağı şehre götürüp satarak evinin geçimini sağladığını ifade eden Zuhal Kalabalık ise, vatandaşların şehirden kendilerine telefon ederek sipariş verdiklerini, şehre gitmeden köy içerisinde satış yaptıklarını söyledi. Kalabalık, "Satış yapamadığımız madımağı ise kurutup yada konservesini yaparak kışa saklıyoruz" diye konuştu.

Devlet Hastanesi Başhekimi Cahit Kayhan, madımağın vitaminli ve lezzetli olduğunu belirterek, "Doğada çok çeşitli ot türü bulunmaktadır. Bunların tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle madımağı bilen kişilerin toplaması gerekir" dedi.

YOZGAT'TA MADIMAK KÖYLÜ KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU
YOZGAT'TA MADIMAK KÖYLÜ KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU
YOZGAT'TA MADIMAK KÖYLÜ KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 10:12:04
Güncelleme :11 Nisan 2010 Pazar 10:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?