5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Madımak tezgahlardaki yerini aldı

YOZGAT'TA MADIMAK TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI

Yozgatlıların damak tatları arasında ayrı bir yeri bulunan madımak, tezgahlardaki yerini aldı.

Yozgat'ta ilkbahar aylarıyla birlikte köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak da saklanıyor. Madımağın kilosunu 4 TL'den satışa sunan Galip Ertürk, madımak alıcısının fazla olduğunu belirterek, "Madımağı toplamak oldukça zor. Bir kişi haftada ancak 35-40 kilogram toplayabiliyor. Ancak alıcısı oldukça fazla olduğu için bir hafta içinde toplanan madımak bir gün içinde satılıyor" dedi.

Bahar aylarında madımağın köylü kadınlar için bir geçim kaynağı olduğunu belirten Ertürk, "Biz köyde aldığımız madımağı pazara getirip satıyoruz. Bazı kadınlarda kendileri getirip satıyor, kazandıkları para ile haftalık pazar ihtiyacını karşılıyor. Şuanda bazı müşteriler fiyatın yüksekliğinden yakınıyor, fakat madımak yemeği çok lezzetli olduğu için almadan da gitmiyor. Madımak yeni çıktığı için kilosu 4 TL'den satılıyor. Önümüzdeki günlerde biraz daha ucuzlayabilir" diye konuştu.

Bazı vatandaşların 5-10 kilogram madımağı bir anda alarak, kışa sakladığını ifade eden Ertürk,"Madımak robotta veya satır ile kıyılara inceltilir, pişmeye hazır vaziyete getirilerek kurutularak veya konservesi yapılarak kışa kış için saklanıyor. Madımak yemeği sade yendiği gibi üzerine sarımsaklı yoğur dökülerek de yenmektedir" ifadelerini kullandı.

YOZGAT'TA MADIMAK TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 15:04:05
Güncelleme :6 Nisan 2010 Salı 22:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?