5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Mahtumkulu büstü açıldı

TÜRKMEN BİLGİNİ MAHTUMKULU'NUN BÜSTÜ TÖRENLE AÇILDI

Türkmenistan'ın 18. Yüzyılda yaşamış büyük bilgini ve şairi Mahtumkulu'nun Türkiye'deki ilk büstü Yozgat'ta Çapanoğlu Kent Park'ta düzenlenen törenle açıldı.

Yozgat Belediyesinin Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği ile birlikte hazırladığı Mahtumkulu'nun büstünün açılış törenine, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Maksat Dövletsahedov, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Türkmenistan Büyükelçiliği üst düzey görevlileri katıldı.

Türkmenistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Türk milletinin köklü bir geçmişe ve çok zengin kültürel mirasa sahip olduğunu belirterek, "Bu gün burada büstünün açılışını yaptığımız, 18. yüzyılda yaşamış ünlü Türkmen bilgini ve şairi Mahdumkulu, Türkmen kültürü ve sosyal yaşamında büyük izler bırakan, fikir ve düşünce dünyasının akıl hocası olarak bilinen bilge kişidir. Büyük ozan Mahdumkulu'nun Kent parkımızda büstünü yaptırmanın onurunu yasıyoruz. Birçok ülkede Mahdumkulu'nun büstü ve heykeli bulunuyor. Ancak ülkemizde bu büst ilk olarak ilimizde yapılmıştır" dedi.

Daha sonra konuşan Türkmenistan büyükelçisi Maksat Dövletsahadov ise Türkmen halkının büyük söz ustası, 18. yüzyılın bilgini Mahdumkulu'nun büstünün, Türkiye'de ilk defa yapılmasından mutluluk duyduklarını belirterek, büstün yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Yozgat Valisi Necati Şentürk'te yaptığı konuşmada,''Anadolu kapılarının Türklere açılmasından hemen sonra Oğuzların Bozok kolunun Türkmenleri, Alpaslan tarafından getirilip buraya yerleştirilmiştir. Tıpkı Türkmenistan'daki Türkmen kardeşlerimiz gibi. Bu dil birliği, kültür birliği, din birliğine ilaveten bir de aynı soydan gelme soy birliğimiz de var. Onun için Mahtumkulu'nun bu güzel büstünün Yozgat'ta açılması bence manidar ve çok anlamlıdır'' diye konuştu.

TÜRKMEN BİLGİNİ MAHTUMKULU'NUN BÜSTÜ TÖRENLE AÇILDI
TÜRKMEN BİLGİNİ MAHTUMKULU'NUN BÜSTÜ TÖRENLE AÇILDI
TÜRKMEN BİLGİNİ MAHTUMKULU'NUN BÜSTÜ TÖRENLE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2010 Cuma 16:10:03
Güncelleme :15 Ekim 2010 Cuma 16:15:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?