6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Manganez cevherleri araştırılacak

YOZGAT'TA MANGANEZ CEVHERLERİ ARAŞTIRILACAK

Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nursel Öksüz, "Yozgat'ta Manganez Cevherleşmesi" konulu bir araştırma yapılacağını belirterek, araştırma projenin üniversitelerinin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklediğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Nursel Öksüz, Türkiye'de çok çeşitli manganez cevherleşmesi gözlenmekte olduğunu ve bunların en başında radyolaritlerle ilişkili olan cevherleşmeler geldiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Nursel Öksüz, "Bu tür cevherleşmelere Yozgat ili ve çevresinde sıkça rastlanmaktadır. Özellikle Yozgat'ın kuzey ve kuzeydoğusunda Derbent-Cihanpaşa'dan başlayıp Eymir, Çekerek ve Kadışehri'ne kadar olan bölgenin manganez cevherleşmesi açısından araştırılmasının gerekli olduğunu düşündük" dedi.

Öksüz, söz konusu bölgedeki cevherleşmelerin Alpin ofiyolitlere bağlı olarak gelişen ve üst kretase yaşlı radyolaritli çörtlerle birlikte gözlenen oluşumlar şeklinde olduğunu ifade ederek, "Bu tür cevherleşmeler birçok araştırmacı tarafından çalışılmış olsa da projeye konu olan bölgedeki cevherleşmenin özelliklerinin belirlenmesi açısından jeokimyasal ve mineralojik olarak herhangi bir çalışmanın hala yapılmadığı tespitinde bulunulmuştur. Planlanmış bu çalışmadan da yola çıkılarak bölgede gözlenen tüm manganez cevherleşmelerinin özelliklerinin kesin olarak belirlenmesinin, ileride bu bölgedeki maden yatakları üzerine yapılacak olan arama ve araştırma çalışmalarına da yardımcı olacağı düşünülmektedir. Türkiye'de önemli bir potansiyeli olan manganez cevherleşmesinin her yönüyle araştırılmasını önemli ve gerekli kılan bu hususların yanında, yapılan arama çalışmalarıyla, söz konusu bölgelerde işletmeye açılması mümkün olabilecek sahaların da tespit edilmesini beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.

YOZGAT'TA MANGANEZ CEVHERLERİ ARAŞTIRILACAK
YOZGAT'TA MANGANEZ CEVHERLERİ ARAŞTIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 14:32:03
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 15:44:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?