6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Mantar 16 kişiyi hastanelik etti

Yozgat'ta, yedikleri mantardan zehirlenen 5'i çocuk 16 kişi, kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Şefaatli ilçesine bağlı Karalar köyünde ormandan topladıkları mantarı yiyen  Nazik K. (35), Şahinur K. (16), Mustafa K. (39) Sebahat E. (31), Döndü E. (42), Eyüp E. (39), Makbule E. (71), Zekeriye E. (45), Gökhan E. (27), Mehmet E. (75), Hazma A. (52) ve 5 çocuk, bir süre sonra rahatsızlandı.

Kaldırıldıkları Şefaatli Devlet Hastanesi'nde mantardan zehirlendikleri anlaşılan şahıslar, daha sonra Yozgat Devlet Hastanesi ve Bozok Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne sevk edildi. Şahısların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, doğada yetişen mantarları zehirli zehirsiz ayırt etmede net bir sınırın bulmadığını belirterek, "Kırsal alanda mantar toplayan kişilerin çok dikkatli olması gerekir. Vatandaşlarımızın iyi
ayırt edilemediği için rasgele mantar toplayıp yememelerini öneriyoruz" dedi.

Özellikle ilk ve sonbahar aylarında doğada bol miktarda bulunan mantardan bilinçsizce yenmesinden dolayı zehirlenmelerin arttığını ifade eden Dr. Kayhan, "Mantar zehirlenme vakası kendisini 3 kısımda gösterir. Birincisi basit bir mide ağrısıyla, ikincisi biraz daha ateşli, bulantı, kusma, karın ağrısı, üçüncüsü ise karaciğer yetmezliğine dahi yol açan, ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmeleridir. Mantar yedikten sonra bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, göz merceklerinde küçülme hissedilirse en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 23:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?