6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Meslek kursları ilgi gördü

Yozgat İş Kurumu Müdürü Şahin Altan, işsizliği önlemek ve işsizleri bir meslek sahibi yapmak amacıyla açtıkları 27 meslek edindirme kursuna 675 kişinin katılarak sertifika aldığını söyledi.

Küresel kriz nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve Yozgat'ta da işsizlik oranında bir artış gözlendiğini belirten İş Kurumu Müdürü Altan,"İş Kurumu olarak işsizlik artışını önlemek ve işsizleri bir meslek sahibi yaparak kendi işlerini kurmalarını sağlamak amacıyla meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Yozgat ve ilçelerimizde 40 ayrı kursu programa aldık bunların 27'si uygulandı ve 675 kişi kursa katıldı. Kursa katılan her kişiye kurumuzu kursa katıldığı günler için 15 Tl ücret ödemektedir" dedi.

Yozgat'ta İş Kurumuna kayıtlı 7 bin 180 işsizin bulunduğuna değinen Altan, "İşsiz sayısı son zamanlarda suni olarak bir hayli artmıştır. Şuanda mevcut iş gücü piyasasında işi olup da çalışmak istemeyenlerde iş kura işsiz olarak kayıt yaptırmaktadır. E-İstihdam, e-kayıt kapsamında kişiler evlerinden iş kura işsiz olarak kaydını yaptırıyorlar. Bizde bunu işsiz olarak kabul ettiğimiz için işsiz sayısı yükselmektedir. İş Kurumuna kayıtlı 7 bin 180 işsizin 2 bin 200'ünü kadın işsizler oluştururken, 500'ünü özürlü 150'sini ise eski hükümlüler oluşturmaktadır. Nisan ayı itibariyle iş sahalarının açılması, mevsimlik olarak çalışan iş yerlerinin işe başlaması dolayısıyla işsiz sayısı bu aydan itibaren aşağı düşecektir" diye konuştu.

Yozgat'ta işsizlik maaşından yararlan 562 kişinin bulunduğunu ifade eden Altan, " İşsizlik maaşı alabilmenin şartları en az iki yıl bir iş yerinde çalışmış olması gerekir. 600 gün aralıksız çalıştıktan sonra işten ayrılan bir işçi 6 ay işsizlik maaşı alacaktır, 900 gün çalışmış ise 8 ay bin 80 gün ve daha fazla çalışmış ise 10 ay işsizlik maaşı alacaktır. Asgari ücret karşılığında çalışan işçinin işsizlik maaşı asgari ücretin yarısı kadardır. Daha yüksek maaş alanlar ise en fazla asgari ücretin neti kadar maaş almaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 17:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?