6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Muhtarlara anız bilgilendirmesi

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, anız yangınlarının toprağa verdiği zararlar hakkında köy muhtarları bilgilendirdi.

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıya, Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, Tarım İl Müdür Yardımcısı Recep Karagöz, tarım il müdürlüğünde görevli teknisyenler ve köy muhtarları katıldı.

Anız yangınlarının toprağa verdiği zararlar hakkında bilgiler veren Tarım İl Müdür Yardımcısı Karagöz, hasat sonrası tarlada kalan anızların yakıldığını belirterek, "Anız yangını toprağı verimsizleştirir. Toprakta ne kadar canlı yaşıyorsa, toprak o kadar zengindir. Ancak anız yandığında toprağı besleyen, güçlendiren, havalandıran milyonlarca canlı organizma yok olmaktadır. Bu da toprağı verimsizleştirmektedir. Yine üzerinde bitki örtüsü olmayan toprak, rüzgar ve su ile taşınarak erozyona maruz kalır. Toprak yağışlarla sıkışır ve suyun toprak içinde birikmesini önler. Ayrıca ormanlık alanlara yakın kısımlarda çıkan anız yangınları ormanlara sıçramakta ve büyük ormanlık alanlar yanmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimizin kesinlikle tarlada kalan anızları yakmamalarını istiyoruz" dedi.

Tarlada kalan anızın yakılmadan toprak işleme aleti ile temizlenmesi gerektiğini ifade eden Karagöz, "Ülke topraklarımızın yüzde 76'dan fazlasında organik madde eksiği vardır. Hububat sapları ve anız, gübre olarak değerlendirilmelidir. Böylece, toprak doğal gübre ile beslenmiş olur, kimyasal gübreye daha az harcama yapılmış ve topraklar daha az kirlenmiş olur. Ayrıca toprağı verimli hale getiren mikroorganizmalara besin kaynağı sağlanmış olur. Bu da verimin artmasını sağlar" diye konuştu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız da, anız yakmanın suç olduğunu belirterek, "Anız yakma fiilinin işlenmesi halinde 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 110. maddesi uyarınca cezalandırılmak üzere savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Anız yakmanın cezası 2009 yılı için dekar başına 25.88 TL'dir. Bu nedenle vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için anız yakmadan kaçınmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 17:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?