6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Okul çantasının ağırlığına dikkat!

Yozgat Özel Şifa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Prof. Dr. Haydar Möhür, ağır çantaların çocuklarda bel ağrısına neden olduğunu belirterek, “Çanta ağırlığı, öğrenci ağırlığının yüzde 10-15'ini geçmemesi gerekir” dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haydar Möhür, okulların açılmasıyla birlikte özellikle ilköğretim çağındaki çocukların taşıdığı çantalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Möhür, "Maalesef çocukların çantalarında fazla kitap ve defter bulunmaktadır. Bunu azaltmadığınız zaman özelikle omurgada, sırt bölgesinde, bel bölgesinde ciddi ağrılara neden olabiliyor. Bu konuda anne babalara ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Anne babalar mutlaka çocuklarının çantalarını kontrol etmeli, ders programına göre çantalarını hazırlamalı, çanta içerisindeki fazlalıkları çıkarmalıdır. Öğretmenlerde, ders programlarını çok iyi ve dengeli hazırlamaları gerekir" dedi.

Çantaların sırtta yükün iki omuza verilerek taşınmasının uygun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Möhür, "Tek omuzda veya kolda taşınan çantalar, çocukların vücut dengesini bozmaktadır. Vücut dengesi bozuklukları, ergenlik çağındaki ergenlik hastalıklarını da tetiklemektedir. Bu nedenle çantaların sırtta ve dengeli taşınması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Sınıfta sıra ve masada uygun şekilde oturmanın da çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Möhür, "Çocuklara göre uygun sıra ve masa hazırlanmalıdır. Çocuklar sırada dik pozisyonda oturmalı, kamburunu çıkarmamalıdır" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 22:03:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?