3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Okul harçlığı için pancar söküyorlar

Yozgat'ta ilköğretim çağındaki kız öğrenciler, okuyabilmek için hafta sonları 15 YTL'ye pancar tarlalarında çalışarak hem okul harçlıklarını çıkartıyor hem de ailelerine destek oluyor.

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ta pancar sökümünün başlaması en çok ilköğretim çağındaki öğrencileri sevindirdi. Yozgat'ta çok sayıda öğrenci, hafta sonları pancar tarlalarında çalışarak hem okul harçlıklarını çıkartıyor hem de aile gelirine katkı sağlıyor. Maddi durumları iyi olmadığından dolayı birçok kız çocuğu okulu bırakmak zorunda kalırken, okula giden öğrenciler de çalıştıkları için derslerinde fazla başarı sağlayamadıklarını söyledi.

Ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için okulu bırakmak zorunda kalan 15 yaşındaki Emine Şahin, derslerinin çok iyi olmasına rağmen ailesinin kendisini okutamadığını belirterek, "Ben sınıfımı sürekli taktir ve teşekkürle geçtim ancak maddi imkansızlıklardan dolayı ailem okula gönderemedi. İlköğretimi bitirdim, ortaöğretime devam edemedim. Okumayı çok seviyorum ve okumak istiyorum" dedi. Öğretmen olmak isteyen Emine Şahin, tarlada günlük 15 YTL'ye çalışıp pancar söktüklerini belirterek, "Sabah erkenden kalkıp 35-40 kilometre mesafede bulunan başka köylere gidiyoruz. Soğuktan üşüyoruz. Yapacak bir işimiz olmadığı için mecburen çalışıyoruz. Devletten bize sahip çıkılmasını istiyorum ve okuluma devam etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kız kardeşi evde çocuk bakan Hakan Yeşilkaya ise ilköğretim son sınıfta okuduğunu belirterek, "Ailemin durumu iyi olmadığı için ben de pancar tarlalarında çalışıyorum. Arkadaşlarım hafta sonu evlerinde ders çalışırken ben tarlada harçlık için çalışıyorum. Ben de diğer arkadaşlarım gibi dershaneye gidip daha iyi okullarda okumak isterdim" diye konuştu. Şemsi Aydoğdu isimli kız öğrenci ise hafta sonları çalışıp hafta içi okula gittiklerini belirterek, "Hafta sonları annemle birlikte tarlada çalışıyoruz. Sabahın erken saatlerinde tarlalara gelmek zorunda kalıyorum. Ben de okumak istiyorum. Devlet sahip çıkarsa okulumuza devam ederiz" şeklinde konuştu.

Çocuklarıyla birlikte tarlada pancar söken 45 yaşındaki Sabila Şahin, 6 kız çocuğunun bulunduğunu belirterek, "Kız çocuklarımın hepsini okutmak isterdim ancak maddi imkansızlıklardan dolayı okutamadım. 2 kızımı gelin ettim, 4 kızım evde, 1'i ilköğretim okulunu bitirdi, ortaöğretime gönderemedim. Çocuklarımın hepsi de çok başarılı. Devletimizden özellikle kız çocuklarına sahip çıkmalarını ve onları okutmalarını istiyoruz. Haydi Kızlar Okula Kampanyası başladı ancak bizim çocuklarımızla kimse ilgilenmedi. Çocuklarımızın da bizim gibi tarlalarda sürünmesini istemiyoruz. Okutmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. Pancar tarlasında çalışan diğer anneler de çocuklarını okutmak için tarlalarda çalıştıklarını belirterek çok sayıda kız çocuğunun maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemediğini ifade etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 15:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?