7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Ormana güneş enerjili koruma

Orman köylerindeki sıcak su tüketiminde yakacak odun kullanımının önüne geçip, daha az orman envanteri kullanmalarını sağlayarak, ormanların korunması amacıyla uygulamaya konulan "Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi" yaygınlaştırılıyor.

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan proje kapsamında geçen yıl iki köyü pilot bölge seçerek, konutlara güneş enerjisi ısıtma sisteminin kurulduğunu hatırlattı. Ayyıldız, pilot bölge seçilen orman köylerindeki uygulamadan köy halkının memnun kalmasıyla birlikte, diğer orman köylerinden de yoğun taleplerin başladığını vurguladı. Ayyıldız, "İlimizde 295 orman köyümüz bulunmaktadır. Bu köylerimizde güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırarak, orman ürünü taleplerini asgari düzeye çekmeyi hedefliyoruz" dedi.

Pilot bölge seçilen köylerde yaşayanların daha önce çamaşır, bulaşık,banyo gibi sıcak su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ocaklar kurup, orman envanteri yakarak kazanlarda sularını ısıttıklarını hatırlatan Ayyıldız, sistemin kurulmasından sonra bunun ortadan kalktığını, dolayısıyla da orman envanteri taleplerinin de büyük oranda düştüğünü anlattı.


'ORKÖY KREDİSİNİN TAMAMI GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNLENDİRİLDİ'

Ayyıldız, bu yıl 12 orman köydeki 263 konuta güneş enerjisi sisteminin takılmasının planlandığını ve çalışmaların son aşamaya geldiğini de ifade ederek, şöyle konuştu: "Geçen yıl pilot uygulama olarak 2 köyümüzde projeyi hayata geçirdik ve kullanan köylülerimizden de olumlu tepkiler aldı. Tüm orman köylerimizde projeyi hayata geçirmek amacıyla bu yıl ORKÖY kredisinin tamamını güneş enerjisine yönlendirdik. 263 konuta takılacak sistem için yaklaşık 425 bin YTL ödenek tahsisi yaptık. Güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırarak, ormanlarımızın korunmasını, insanlarımızın ormana olan baskısının minimize edilmesini, bu arada doğal ve yenilenebilir enerji olan güneş enerjisinden ilimizdeki orman köylerinin faydalanmasını istiyoruz. Bu nedenle önümüzdeki yıl sistemi daha fazla insanımıza ulaştırmanın hesaplarını yapıyoruz."

İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Yozgat'ta toplam 295 orman köyünün bulunduğunu, bu köylerin büyük çoğunluğunun sistemin kurulması için başvuruda bulunduklarının altını çizdi. Ayyıldız, "Sisteme orman köylerimizdenyoğun bir talep var. Hepsini aynı yıl içerisinde karşılama şansımız yok. Başvuru yapan köylerimizi sıraya koyduk ve zaman içerisinde tüm köylerimizin sistemi kullanmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 16:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?