30
Nisan
2024
Salı
YOZGAT

Pancar çiftçileri ayaklandı

BOĞAZLIYAN'DA KOTASI DÜŞÜRÜLEN PANCAR ÇİFTÇİLERİ KAYMAKAMLIĞA YÜRÜDÜ

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde pancar ekim kotası düşürülen çiftçiler kaymakamlığa yürüdü

Kayseri Şeker Fabrikası’nın son üç yıl ortalamasına göre pancar kotalarını aşağı çekilince çiftçiler ayaklanma başlattı.

 Boğazlıyan'da toplanan çiftçiler, kaymakamlığa yürüyerek kaymakamlık önünde gösteri düzenledi. Haklarının yendiğini söyleyen Uzunlu beldesi çiftçilerinden Mehmet Karacabey, "Kotamıza dokunmasınlar. Biz üreticiyiz, tüccar değiliz. Alıp, satmıyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Ne kadar ektiysek ölçsünler, o kadar kota versinler. Biz mevcut kotamıza güvenerek, traktör aldık, yer kiraladık, kuyu açtık. Ama kotamız düşürülüyor. Hiç pancar ekimi yapmadan tüccarlık yapan ellerinde büyük oranda kotaları bulunan kişilerin kotaları ise düşürülmüyor. Ekim yapmadan çiftçiden pancar alarak kotasını koruyanların kotası düşürülürsün. Gerçek çiftçilerin kotalarına dokunmasınlar" dedi.

Fabrika yönetimine seslenen Çalapverdi kasabası çiftçilerinden Nimetullah Sevim ise hiç kimsenin çiftçinin ekmeği ile oynayamayacağını belirterek, "Benim kasabama 35- 40 tane pancar ekimine güvenerek borçlandı, traktör aldı. Kotalar düşürülürse bu çiftçiler borcunu nasıl ödeyecek? Fabrika ekim yapmadan ellerinde binlerce ton kota bulunduran tüccarlara baksın, onların kotalarını düşürsün. Gerçek çiftçiye dokunmasın. Bu uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Bu şartlarda pancar ekmeyiz" diye konuştu.

Kaymakamlığa girmek isteyen çiftçilere emniyet ekipleri müdahale ederken, İlçe Emniyet Müdürü Erdal Tepe çiftçileri ikna etmeye çalıştı. Daha sonra çiftçiler arasından seçilen bir grup, Boğazlıyan Kaymakam Vekili Kerem Süleyman Yüksel'in makamına çıkarak, sorunlarını dile getirdi.

BOĞAZLIYAN'DA KOTASI DÜŞÜRÜLEN PANCAR ÇİFTÇİLERİ KAYMAKAMLIĞA YÜRÜDÜ
BOĞAZLIYAN'DA KOTASI DÜŞÜRÜLEN PANCAR ÇİFTÇİLERİ KAYMAKAMLIĞA YÜRÜDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 13:19:04
Güncelleme :12 Ocak 2011 Çarşamba 13:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?