7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Pancar çiftçisi yardım bekliyor

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Gelingüllü Barajı'nda yapılan kapalı sulama sistemine güvenilerek ekilen 10 bin dekar pancarın susuzluktan kuruduğunu söyledi.

Yozgat'ta Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 34 bin dekar alanı sulaması planlanan proje kapsamında 11 bin dekar alanı sulayabilecek sistem resmi olarak Esenli Sulama Birliği'ne devredilirken, sisteme yerleştirilen kaçak sulama şebekeleri pancar eken çiftçileri zor durumda bıraktı.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Gelingüllü Barajı'ndan kapalı sulama sistemi ile Gelingüllü, Sarınınören, Bayatören ve Battal köylerinin arazilerinin sulanacağını söyledi. Açıkgöz, "Çiftçilerimiz bu suya güvenerek pancar ekti. Ancak sulama birliği başkanlığının keyfi davranması ve sistemleri kontrol etmemesinden dolayı çiftçimize su verilemiyor" dedi.

Açıkgöz, sorunun bir özel şirketin 4 bin 500 dekar alana patates ekmesinden ve burayı pompaj sistemiyle sulamasından kaynaklandığını ifade etti. Açıkgöz, "Özel şirket kapalı sistem için yapılan deponun tahliyesine yerleştirdiği pompalarla depoyu boşaltmaktadır. Pancar çiftçisi ektiği pancara Haziran'ın 15'ine kadar ilk suyu vermesi gerekiyordu, verememiştir" dedi.

Esenli Sulama Birliği Başkanı Salih Aplak'ın özel şirkete tolerans tanıyıp, çiftçiyi zarara uğrattığını da iddia eden Açıkgöz, "Su tahliyesinin açılması ve buradan su verilmemesi gerekir. Ancak tahliye önünden 4 adet motor ve 250'lik borularla su alınıyor. DSİ'nin yaptığı proje bozularak, sulama birliğinin keyfiyetiyle su verilmektedir. Bu nedenle de depoya bağlı sisteme su gitmemektedir. Dolayısıyla da çiftçimiz tarlasını sulayamıyor ve mağdur oluyor" dedi.

Pancarı sulamadığından kurumaya başladığını belirten çiftçilerden Muharrem Çekiç, bu yılın bahar aylarında yetkililerin kendilerine "sizin suyunuz gelecek, pancar ekin" dediğini ve bundan dolayı pancar ektiklerini söyledi. Çekiç, "Ancak, sulama birliğinin ilgisizliği yada adam kayırmacılığından bizlere su verilmiyor. Başbakanımızdan, Tarım Bakanımızdan yardım istiyoruz. Biz bu pancarı ekerken büyük masraflar yaptık. Şimdi masrafımızı dahi çıkaramadığımız gibi zarar ediyoruz" dedi.

Esenli Sulama Birliği Başkanı Salih Aplak, özel şirketin şebeke dışı kurduğu sistemin yasal olup olmadığı konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi. Aplak, "DSİ bize yasak derse biz sistemi kullandırmayız. Şirket motorlarını kurmuş elektriğini çekmiş bizim dışımızda. DSİ'nin projesini kontrol etmesi gerekir. Bunun dışında baraj çıkışında bulunan pompaların bir kısmı arızalı olduğu için sistem tam çalışmıyor ve suyu tam basamıyor. DSİ'nin pompaları yapması gerekiyor" dedi.

DSİ Kayseri 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker ise DSİ'nin yaptığı sisteme yeni bir dış şebeke yerleştirmenin kesinlikle yasak olduğunu söyledi. Eker, "Biz sulama sistemi tamamladıktan sonra her hangi bir tadilat veya eklenti yapılmaması için sulama birlikleri ile protokol yaparız. Esenli'de şebeke dışı bir eklenti veya sulama yapılıyorsa sorun sulama birliğine ait ve bu şekilde de sistemin kullanılması yasaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 17:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?