5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Pancar çiftçisinin kuyruk çilesi

YOZGAT'TA PANCAR ÇİFTÇİSİNİN ÇİLESİ

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde söktükleri pancarı şeker fabrikasına teslim etmek isteyen çiftçiler günlerce sıra bekliyor.

Fabrikada alımların yavaş yürümesinden dolayı kilometrelerce kuyruk oluştu.

Havaların yağışlı geçmesinden dolayı pancar sökümü 15 gün geciken Yozgat çiftçisi ikinci bir yağışla ürününün tarlada kalacağı endişesini yaşıyor. Yozgat Şeker Fabrikası'nda alımların yavaş yürümesinden dolayı günlerce sıra beklediklerini belirten Mirhor köyü çiftçilerinden Zahir Arslan, "Alımların ağır gitmesinden dolayı çiftçiler günlerce burada bekliyor. Alımlar gecikince bizim de işlerimiz aksıyor, pancarın bir kısmı tarlada kaldı. Bir yağmur yağar ya da kar düşerse bizim halimiz nasıl olur, kimse

düşünmüyor" dedi. Fabrikada çiftçinin dinlenebileceği bir yerin olmadığını ifade eden Arslan, "Fabrikada çiftçi tuvalet dahi bulamıyor. Ürünümüz değerinin altında satılıyor. Verim yüksek olduğu için kotamızın üzerinde satış yapamıyoruz ve hiç pancar ekimi yapmayan kişiler ucuz fiyata pancar alıp kendi kotalarını dolduruyorlar" diye konuştu.

Aşağıcumafakılı köyünden gelen Nevzat Akyüz de alımların çok yavaş yürüdüğünden yakınarak, "Günlerce soğukta burada bekliyoruz. Şeker fabrikası özelleşeceği zaman, işçiler özelleşmesini istemiyor, çiftçilerden imza topluyordu. Bugün bakıyoruz aynı işçiler çalışmamak için bahane arıyorlar. Boğazlıyan Şeker Fabrikası, Çorum Şeker Fabrikası, alımları hızlı bir şekilde yaparken, Yozgat Şeker Fabrikası'ndaki çiftçiler neden günlerce sıra bekliyor? Yetkililerin bir an önce buna çözüm bulması gerekir" dedi.

Boğazcumafakılı'dan Sadık Doğançay isimli çiftçi de çok sıra beklemelerinden ve pancar fiyatlarından yakınarak, "Bu yıl iyi verim aldık. Ancak kotamız olmadığı için pancarımızı fabrikaya teslim edemiyoruz. Birkaç kişinin elinde yüksek miktarda kota bulunuyor. Hiç ekim yapmadan 60 kuruşa bizden alıp 100-110 kuruşa fabrikaya teslim ediyor. Bu insanlar pancar ekmediği halde kotaları neden ellerinde bekliyor?" ifadelerini kullandı.

Burunören köyünden Bekir Doğan da Tarım Bakanı ve Yozgat milletvekillerine seslenerek, "Seçim günleri her gün çiftçinin yanına gelen milletvekillerimiz şimdi neredeler? Yakın zamanda bir seçim daha var, o zaman ne yüzle karşımıza çıkacaklar? Gelsinler çiftçinin burada yaşadığı rezilliği görsünler. Çiftçi soğukta günlerce çile çekiyor, evine gidemiyor, traktörün, kamyonun üzerinde yatıyor. Kuyruk kilometrelerce uzadığı için trafik ekipleri sürekli baskı yapıyor. Fabrika yetkilileri ise hiçbir çözüm

üretmiyor. Tarım bakanımızdan konuya el atmasını, sorunumuzu çözmesini, alımları hızlandırmasını bekliyoruz" dedi.

YOZGAT'TA PANCAR ÇİFTÇİSİNİN ÇİLESİ
YOZGAT'TA PANCAR ÇİFTÇİSİNİN ÇİLESİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 23:11:04
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 09:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?