7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Patates hasadına başlandı

Yozgat'ta alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patates hasadı başladı.

Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamlar Dernek Başkanı Ayhan Çelik, Yozgat geneli ve özellikle Yerköy ilçesinde alternatif ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan patates sökümünün başladığını belirterek, "Alternatif ürünler arasında yer alan patates ekimi her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Bu yıl bahar ayında ekimi yapılan 2 bin 500 dekar patatesin hasat dönemi başlamıştır" dedi.

Patates veriminin yüksek olduğunu ifade eden Çelik, "Çiftçilerimiz dekar başına 3 ile 6 ton arasında verim almaktadırlar. Tarlada toptan olarak kilosu 35 YKr'dan satılırken, aynı ürün pazarda 50 ile 60 YKr'den satılmaktadır" dedi.

Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Çelik, "Bölgede yetişen ürünlerin alım garantisi olmalıdır. Devlet, özel sektöre bölgesel olarak teşvikler vererek ürünleri işleyecek tesisler kurmalıdır. Tesisler kurulduğunda hem çiftçi ürününü daha iyi değerlendirecek hem de istihdam sahaları ortaya çıkacaktır" dedi.

Patates ekimi yapan Harun Arslan isimli çiftçi de Yerköy ilçesinde genelde hububat ve pancar ekiminin yapıldığını belirterek, "Son yıllarda hububat ve pancara alternatif olarak patates ekimi yapıyoruz. Devletten destek ve teşvik bekliyoruz. Bölgemizde bu ürünleri değerlendirecek tesislerin kurulmasını istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 17:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?