6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Rüzgar ve güneş verimliliği ölçülecek

Bozok Üniversitesi,Yozgat'ın rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanma oranlarını belirlemek için kampus yerleşkesine, güneş enerjisi ve rüzgar ölçüm cihazları yerleştirdi.

Bozok Üniversitesi kampus alanına yerleştirilen ölçüm cihazları hakkında bilgi veren Elektrikli İşler Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü personelinden Koordinatör Ahmet Kılıçaslan, güneş gözlem istasyonu ile güneşe ait radyasyon değerlerini ve güneşlenme süresini ölçebileceklerini söyledi.

Yerleştirilen cihazlar ile Yozgat'ın sabahtan akşama kadar kaç saat güneş aldığını ölçebildiklerini ifade eden Kılıçaslan," Cihazın içerisinde data logo dediğimiz alet var, bu alet dijital ve analog olarak veri topluyor. Bu bilgiler daha sonra bilgisayarda değerlendirilerek Yozgat'ta ortalama güneşlenme süresinin ne kadar olduğu konusunda periyodik olarak hesaplanıyor. Bu çalışmalar, güneş enerjisinden yararlanmak isteyenlere nasıl yararlanılacağı konusunda yol gösterecek" dedi.

Rüzgar ölçüm istasyonundan da aynı şekilde yararlanılacağını kaydeden Kılıçaslan, " Rüzgar istasyonu da Yozgat'ta yıl içerisinde ortalama ne kadar rüzgar estiğini ve kuvvetini ölçecek. Esen rüzgarın verimli olup olmadığını ölçüp, rüzgar enerjisinden ne şekilde yararlanacağı hakkında bilgi edinmiş olacağız" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 09:17:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?