7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Saanen keçisine talep arttı

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, geçen yıl başlattıkları saanen keçi yetiştiriciliği projesine bu yıl taleplerin arttığını söyledi.

Açıklamalarda bulunan Birol Ayyıldız, karakeçilerin ormanlara büyük zarar verdiğini, bu nedenle orman köylülerinin karakeçi yerine daha verimli olan saanen keçisini beslemelerini kaydetti. Saanen Keçi Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında pilot köy seçilen 4 köyde uygulanan projenin başarıyla yürütüldüğünü ifade eden Ayyıldız, 2007 yılanda İl Özel İdare Müdürlüğü desteğiyle başlatılan projede, iyi bir başarı elde edildiğini söyledi.

Ayyıldız, "Geçen yıl il merkezine bağlı Çatma ve Akdağmadeni ilçesine bağlı Karapir köyünde 4 vatandaşımıza dağıttığımız saanen keçisinden aldığımız verim bizi umutlandırdı. Biz proje kapsamında 4 vatandaşımıza 10 dişi 1 erkek olmak üzere 11'er keçi dağıttık. Dağıtılan bu hayvanlarda tek, ikiz, üçüz ve dördüz doğumlar olmuştur. Ancak bazılarının doğum yapmaması, bazılarının da doğum sonrası ölümler sebebiyle ortalama 10 keçiye 10 yavru kalmıştır. Bu da normaldir. Çünkü keçiler uyum sorunu yaşamış olabilir. Vatandaşlarımızın bilgi eksikliği olmasından kaynaklanabilir. Ancak bu projenin Yozgat'ta başarılı olacağına inanıyoruz. İkinci doğumlardan ünite başına ortalama 20 yavru bekliyoruz" dedi.

Saanen keçisinin ağılda bakımı yapılması gereken bir keçi olduğunu dile getiren Ayyıldız, "Saanen keçisine ağılda bakımı yapılıp, yemlemesi ve aşısına dikkat edildiğinde yılda iki defa yavru alınabilmektedir. Ancak bu yıl ilimizdeki keçiler bir defa yavrulamışlardır. Önümüzdeki yılda uyum sorunu atlattıkları, bakımlarının iyi yapıldığı ve doğaya bırakılmadığı takdirde Yozgat'ta da saanen keçilerinin yılda iki defa yavru vereceğini ümit etmekteyiz" dedi.

Köyde yaşayan vatandaşlardan saanen keçi yetiştiriciliği yönünde kendilerine çok sayıda talebin geldiğini ifade eden Ayyıldız, "Şuan talepleri değerlendiriyoruz. Ayrıca saanen keçilerinin tam özelliklerini ve Yozgat'ta uyguladığımız projelerdeki gözlemlerimizi birleştirip vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Saanen keçisi 4'üz yavru verebiliyor. Yılda iki defa yavru verdiğinde bir keçi yıl sonunda 9 keçi olabiliyor. Ama ilk yıl ilimizde keçilerin ortalaması bir keçiye bir yavrudur. Buna rağmen bol süt vermesi, yılda iki defa yavru yapması ve bazılarının ikiz, üçüz ve dördüz olması saanen keçisinin diğer karakeçiye göre çok daha karlı olduğunu göstermektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 17:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur uğur IP: 78.162.183.xxx Tarih : 27.09.2008 00:07:51

iyi has güzel bir uygulama ama bence hatalı bir uygulama çünki keçiler ormanlara zarar veriyor yeni bitki türleri daha gün yüzü görmeden keçilerce mafediliyor bu uygulama buyukbas hayvancılıkta ya da dogamıza zarar vermeyen hayvanlarla olsa daha guzel olur