5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Sağlıkçılardan kene bilgilendirmesi

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ EVLERİ TEK TEK DOLAŞIP KENE HAKKINDA BİLGİ VERECEK

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene konusunda sağlık personelini ve halkı bilgilendirme çalışmalarına başladı.

Yozgat Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü, oluşturduğu ekiplerle köylerde yaşayan vatandaşlara KKKA Hastalığı ve hastalığa neden olan kenelerle ilgili eğitim veriyor. Kene konusunda öncelikle sağlık ekiplerini seminere aldıklarını belirten Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fikret Erdoğan, "İl genelinde oluşturduğumuz 45 ekip köylerde evleri tek tek dolaşarak hane halkına kene konusunda eğitim vermeye başladı" dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte kenelerin ortaya çıktığını belirten Dr. Erdoğan, "Üzerine kene yapışan vatandaşlarımız, en yakın sağlık kuruluşuna giderek sağlık görevlilerine çıkarttırmaya çalışsın. Eğer kendileri çıkarmışsa mutlaka yine sağlık kuruluşuna müracaat ederek gerekli tahlilleri yaptırmaları gerekir. Takibe alınan hastalarımızda KKKA hastalığı belirtisi görülürse erken teşhis çok önemlidir" dedi.

Bazı vatandaşların vücudunu kene ısırdığını sağlık görevlilerinden sakladığını ifade eden Dr. Erdoğan, "Vücuduna kene yapışan kişiler mutlaka bunu sağlık görevlilerine bildirmeleri gerekir. Bildirmezlerse hastalığın teşhisi ve tedavisi gecikebilir. Ayrıca vatandaşlarımız keneye çıplak elle dokunmasınlar, hayvanların üzerinden çıplak el ile kene çıkarmasınlar" diye konuştu.

Keneler uçmaz, zıplamaz, mutlak insan vücudunda kan emmek için tutunabileceği bir yere ulaşmak amacıyla tırmanır diyen Dr. Erdoğan, "Bunun için keneleri rahatlıkla görebilmek için açık renkli giysiler giymeliyiz. Pantolon paçalarını çorapların için koymalı veya çizme giyilmelidir. Köylerde vatandaşlarımız araziden döndüğünde veya şehirlerde piknikten eve dönüşte mutlaka vücut kontrol edilmelidir. Özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dikkatli incelenmelidir. Vücuda tütünmüş kene varsa en kısa sürede pens, cımbız veya eldiven ile tutarak çıkartılmalıdır. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kişi keneyi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene tutunmasından sonra kişi kendisini 10 gün süreyle ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizli, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, kanır ağrısı ve ishal gibi şikayetler yönünden takip etmeli, bu şikayetlerden herhangi biri görüldüğünde sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ EVLERİ TEK TEK DOLAŞIP KENE HAKKINDA BİLGİ VERECEK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 14:14:04
Güncelleme :14 Nisan 2010 Çarşamba 18:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?