6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Sanayi Bakanı Ergün Yozgat'ta

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin mart ayından itibaren çıkış sürecinde olduğunu belirterek, "Kriz olmayan dönemin verileri ile kriz dönemini karşılaştırırsanız kötümser sonuç elde edersiniz" dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve Yozgat Sanayi ve Ticaret Fuarı'nın açılışını yapmak üzere Yozgat'a gelen Bakan Ergün, ilk olarak Vali Amir Çiçek'i makamında ziyaret etti. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Bakan Ergün, sanayi üretim verilerinin bir önceki yıla göre düşük çıkmasını değerlendirdi.

Bakan Ergün, "İki tür değerlendirme var. Kötümser değerlendirme yaparsanız başka sonuçlar elde ederseniz, iyimser değerlendirme yaparsanız başka sonuçlar elde edersiniz. Geçen yılın verileri global krizin olmadığı zamana ait verilerdir. Krizin dünyayı etkilemediği zamana ait verilerdir. Eğer o verilerle krizin bütün dünyayı ve bütün dünya ekonomilerini etkilediği zamanın verilerini mukayese ederseniz o zaman kötümser sonuçlar elde edersiniz. Türkiye'de özellikle ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ayları global krizin etkilerini en ağır hissettirdiği dönem. Fakat mart ayından itibaren bir çıkışın başladığını görüyoruz. Mart ayında sanayi üretim endeksi 84'lerde iken bugün 102.3'lere yükseldi. Bu her ay yükselen bir trenddir. Bu ay 5,5 puanlık bir yükseliş var. Yani her ay sanayi üretim endeksinde, kapasite kullanım oranında, üretim rakamlarında, tüketici güven endeksindeki artışı değerlendirmek daha doğru bir değerlendirme olur. Biz mart ayından itibaren bir çıkış trendindeyiz, temmuz ayının verileri de haziran ayının verilerine göre daha yüksek çıkacaktır. Önemli olan çıkış trendini görmektir. Eğer geçen yılın verilerini değerlendirirseniz, Türkiye'nin çıkışını görmezden gelen, hala Türkiye'nin inişte olduğunu düşünen bir yaklaşım içinde olursunuz. Türkiye inişte değildir, Türkiye'de iniş süreci tamamlanmış, çıkış süreci başlamıştır. Türkiye mart ayından itibaren çıkış sürecindedir. Önemli olan bu çıkış sürecini görmek, bunu istikrarlı ve kalıcı bir hale getirebilmektir. Amacımız da budur, bu nedenle kötümser yorumların kimseye bir faydası olmaz, çıkış trendini görelim" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 14:06:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?