8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Sarıkaya kaplıcaları şifa dağıtıyor

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki kaplıcalar, 3 bin yıldır şifa dağıtıyor.

Romatizma ağrıları ve cilt hastalıkları başta olmak üzere, eklem kireçlenmeleri, bel fıtığı ve buna bağlı siyatik ağrılar, ağrılı kadın hastalıkları, spastik ağrıları, karaciğer ve safra kesesi taşları, nevrit- sinir ucu iltihabı hastalıklarına da iyi geldiği bildirilen kaplıcalar, Türkiye'nin değişik yörelerinden gelenlerin yanı sıra yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.

Sarıkaya Belediye Başakın Ali Osman Erbir, Sarıkaya ilçesindeki kaplıcaların çok eski tarihlere kadar uzandığını belirterek, "İlçemizde kaplıca kültürü 3 bin yıldır devam etmektedir. Roma döneminde de kaplıcaların kullanıldığına dair kalıntılar bulunmakta ve bu kalıntılardan kaplıca suları halen akmaktadır" dedi.

Yaz ayları ve tatil dönemlerinde ilçe nüfusunun arttığını ifade eden Erbir, bu nüfus artışını kaplıcalardan yararlanmak için ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin oluşturduğunu söyledi.

Sarıkaya kaplıcalarının Türkiye'de önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Erbir, "İlçemizde günübirlik ve yataklı olarak hizmet veren iki tesis bulunmaktadır. Her iki tesis de 180 olmak üzere toplam 360 yatak bulunmaktadır. Belediye olarak bu tesislere yeni tesisler katılması yönünde çalışmalar yapmaktayız. Sıcak su araştırmalarımızda açtığımız 3 kuyuda sıcaklıkları 45-51 ve 60 derece arasında değişen 235 litre/saniye, yine sıcaklıkları 25 ile 35 derece arasında değişen 2 kuyudan 140 litre/saniye olmak üzere toplan 375 litre/saniye debiye sahip sıcak su bulduk. Biz ilçemizin bir termal turizm merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var. İlk etapta termal turizmde kullanılmak üzere 750 dönüm arsa üzerinde 18 madde uygulaması yapılarak 525 dönüm imarlı arsa haline dönüştürdük. Bu arsaya termal turizme yönelik yatırım yapılmasını bekliyoruz. Bu konuda yatırımcılara çağrı yapıyoruz" dedi.

Başkan Ali Osman Erbir, Sarıkaya kaplıcalarını ön plana çıkaran özelliğin, suyunun mineral bakımından zenginliği olduğunu belirterek, "Sarıkaya kaplıca suyu mineraller açısından oldukça zengin ve tedavi edici özelliği çok üst düzeyde. Kaplıcalarımız romatizma hastalıkların tamamına iyi geliyor. Cilt hastalıkları, eklem kireçlenmeleri, bel fıtığı ve buna bağlı siyatik ağrılar, ağrılı kadın hastalıkları, spastik ağrıları, böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmolitik etki, karaciğer ve safra kesesi taşları, sinir ucu iltihabı hastalıklarına da iyi gelmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 13:40:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
z.celik IP: 84.62.170.xxx Tarih : 11.09.2008 13:34:00

Kendi memleketimizin kiymetini yeterince bilmiyoruz. Al iste yatirim.... YAP ISLET KAR ET... Türkiyenin büyük patronlari HILTONU kim olsa alir ISTANBUL gibi büyük mega sehirde . Eger Türk insanina hizmeti seviyorsanin iste firsat ANADOLU insanin yasam kalitesine bir kakiniz olsun . Yok öyle tv lerde bangir bangir hizmet edebiyatlari yaparak halki uyutmak... Malesef kimse yemiyor artik.