5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Sarıkaya'ya modern sera

YOZGAT'IN EN MODERN SERASI SARIKAYA'YA KURULUYOR

Yozgat'ın Sorgun ilçesinden sonra Sarıkaya ilçesine de jeotermal enerji ile ısıtılarak üretim yapacak sera kuruluyor.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine kuruluna 10 dekar seradan sonra Sarıkayalı İşadamı Murat Eryılmaz'da 10 dekar alanda sera kurma çalışmalarına başladı. Sarıkayalı İşadamı Eryılmaz, 10 dekar kapalı alanda jeotermal enerjiyle ısınan, Yozgat'ın en büyük modern serasını kurmak için çalışma başlattıklarını belirterek, "Sera tamamlandığında ilk etapta doğal domates yetiştireceğiz. Daha sonraki dönemlerde de duruma göre ürün çeşitliliğine gideceğiz" dedi.

Serada 2'si ziraat mühendisi, 2'si bitki besleme uzmanı olmak üzere yaklaşık 50 kişi istihdam edileceğini ifade eden Eryılmaz, "Jeotermal enerjiyle ısıtılacak modern seranın faaliyete geçmesinin ardından bir sezonda 250-350 ton arası ürün yetiştirilecek. Çalışmalarımızda herhangi bir sıkıntımız yok sera bitme aşamasına geldi" dedi.

2009 Yılında Tarım Bakanlığı Kırsal kalkınma destekleme programı çerçevesinde 4. etap'tan hibe aldıklarını belirten Eryılmaz "Modern jeotermal ısıtmalı toplam dekar kapalı alana sahip iki seramız var. .İki seramızda kapalı alan büyüklüğü ile sadece Yozgat'ın değil aynı zamanda ısıtması jeotermal kaynaklarla sağlanan bu büyüklükte bölgenin en büyük Modern serası hüviyetine sahiptir. Serada ilk sezonda domates üreteceğiz. Tüm sezonda 250-350 ton arası ürün almayı hedefliyoruz. Jeotermal ısıtmalı olacak sistem bize Kasım ayından Mart ayına kadar geçen sürede yapacağımız üretimde faydalı olacak. Pazarlama konusunda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Sorgun'da 5 dekar alan üzerine kurulu bir sera var devamlı onlarla diyalog halindeyiz bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Şu an için Pazar aşamasında büyükçe bir sıkıntı gözükmüyor yeter ki biz ürünü elde etmeye başlayalım.Yaklaşık 1,5 Milyon TL harcama yaptık.Yüzde 90 bitti. Bir aylık zaman diliminde her şeyi ile seramız bitmiş olacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2010 Cuma 17:15:05
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 17:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?