8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Sarımsak hasadı başladı

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde alternatif ürün olarak ekimi yapılan sarımsak hasadına başlandı.

Boğazlıyan'da 2008 yılında 3 dekarlık alanla başlanan sarımsak üretiminde bu yıl 30 dekara ulaşıldı. Tamamen organik olarak üretilen ve 30-35 ton rekolte beklenen sarımsağın kilo fiyatı 5- 8 lira arasında değişiyor.

İlçede yıllardır çiftçilik yapan Bülent Sönmez, alternatif ürün olarak sarımsak ekimine yöneldiklerini, hiçbir katkı maddesi kullanmadan tamamen organik ve hormonsuz olarak üretim yaptıklarını belirtti.

Boğazlıyan'da, 22 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraşırken alternatif ürün aramaya başladıklarını söyleyen Sönmez, "Başta yerli domates, salatalık ve biber ekimi ile başladık. Sarımsağın hazırlanıp ekilmesine eylül ayında başlıyoruz. Çapası ve 3 ayrı dönemde sulaması ile birlikte haziran ayı içerisinde sökümünü yapıyoruz. Hasada başlamadan önce sarımsağın 3 hafta tarlada kurumasını bekledik. Şu an hasadı tamamladık. Oldukça kaliteli ve verimli bir hasat oldu. Kilosu kalitesine göre 5 ile 8 lira arasında değişebiliyor." diye konuştu. Sönmez, sarımsak hasadını tamamladıktan sonra, turşu salatalığı ekimi yapacaklarını belirterek, "Yani arazimiz sulanabilir arazi olduğu için bir yılda iki ürün kaldırıyoruz." dedi.

Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı İsmet Alparslan da ilçede sulu tarıma uygun arazilerin fazla olması nedeniyle alternatif ürünlere yönelmelerin olduğunu belirtti. Alparslan, şu bilgileri verdi:

"Boğazlıyan Yozgat'ın en fazla şeker pancarı üretimi yapan ilçesidir. Son yıllarda pancar ve hububat ürünlerinin yanı sıra alternatif ürün olarak sarımsak ve patates ekimi de yapılmaktadır. Vatandaşlarımız geçtiğimiz yıllarda küçük ölçekli yani deneme amaçlı ekim yaptığı sarımsak ve patatesi kaliteli ve bol verimli üretim yapınca ekim alanlarını büyüttü. Şu an bölgemizde sarımsak hasadı başladı. Oldukça kaliteli ve bol verimli ürün elde edildi. İşte bu tür örneklerle bölgemizde alternatif ürünlere olan ilgi daha da artacaktır. Bu bakımdan biz de ziraat odası olarak çiftçilerimizin alternatif ürünlere yönelmelerini istiyoruz. Bu yönde köylerimizde ve odamızda bilgilendirme toplantıları düzenleyerek çitçilerimizi bilgilendiriyoruz."

CHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2013 Salı 15:36:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?