6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Sertifikalı tohumluk el yakıyor

Yozgat'ta sertifikalı tohumluk alamayan çiftçi, tarlada buğday arasında çıkan çavdarları tek tek toplayarak tohumluk hazırlamaya çalışıyor.

Buğday ekili tarladaki çavdarları tek tek toplayarak tohumluk hazırlamaya çalışan çiftçiler, sertifikalı tohumluğun çok yüksek fiyatlara satıldığını belirterek, "Çiftçi olarak sertifikalı tohumluk alamadığımız için önceki yıl ektiğimiz buğdaydan tohumluk hazırlamaya çalışıyoruz" dedi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçi kendi ürettiği buğdayın kilosunu 38-40 kuruşa sattığını bunun karşılığında kilosu 91 ile 93 kuruş arasında satılan sertifikalı tohumluğu alamadığını belirterek, "Çiftçimiz ihtiyacı olan tohumluğu mecburen kendisi karşılamaya çalışıyor. Bu nedenle de çok zor şartlarda çiftçiler tarlayı adım adım gezerek buğday arasında çıkan çavdarları temizliyor. Çavdırın temizlediği tarladan elde ettiği buğdayı tekrar tohum olarak kullanmaya çalışacak" dedi.

Tohumluk konusunda devlet kuruluşu olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) çiftçiyi desteklemesi ve çiftçiye uygun fiyata tohumluk vermesi gerektiğini savunan Açıkgöz, "Çiftçi ürettiği ürünü 38-40 kuruşa satıyor TİGEM'den 93 kuruşa tohumluk alıyor. TİGEM çiftçiye 60 kuruşa tohumluk verse hiçbir çiftçi bu kadar sıkıntıya katlanmadan sertifikalı tohumluk alır ve daha kaliteli ürün üretir. Bu nedenle devletin tohumlukları sübvanse ederek çiftçiye daha ucuz vermesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 15:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?