8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Sıcak hava iyice bunalttı

Yozgat'ta aşırı sıcaklardan bunalan vatandaşlar park ve bahçelerde bulunan ağaç gölgesinde serinlemeye çalışırken, Yozgat Belediyesi de yolları suladı.

Bütün yurtta olduğu gibi Yozgat'ta da yüksek hava sıcaklığından bunalan vatandaşlar serinlemenin yolunu aradı. Birçok vatandaş park ve bahçelerdeki ağaç gölgelerinde serinlerken, bazı vatandaşlarda mahalle çeşmelerinden ellerini ve yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı. Yozgat belediyesi ise itfaiye araçlarıyla yolları sulayarak caddelerde serin hava oluşturmaya çalıştı. Uzmanlar ise özellikle kalp, tansiyon diyabet hastalığı olan vatandaşların güneşin dik olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji A.D. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ede, kronik kalp hastalığı olanlar, hipertansiyonu olanlar, diyabeti olanlar, kronik akciğer hastalığı olanların sıcak havadan dolayı risk altında olduğunu belirterek, "Bu hastaların özellikle güneşin dik olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları, dışarı çıkmaları gerekiyorsa şemsiye kullanmaları eğer o da yoksa şapka kullanmaları veya serin ağaçlık park benzeri yerlerde bulunmalarını öneriyoruz. Onun dışında hastalarımızın yaz aylarında sıvı kaybı olduğu için kullanılan ilaçlarda vücudun sıvı miktarıyla doğrudan ilişkili olduğu için bol sıvı tüketmeleri gerekiyor, bol sebze meyve tüketmeleri gerekiyor. Özellikle tansiyonlarında eğer sıvı tüketmeksizin tansiyon ilaçlarını kullanırlarsa tansiyonları daha fazla düşeceğinden derin hipotansiyon gelişebilir. Bu durumda kalp hastalıklarını ve kalp krizini tetikleyebileceğinden bu hastaların özellikle dikkatli olması gerekiyor"dedi

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe 18:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?