6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Sıcak su elektriğe dönüşecek

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Saraykent ilçesinde yapılan jeotermal enerji araştırmalarında 90 derecenin üzerindeki sıcaklıkta su elde edildiği takdirde elektrik enerjisi üretileceğini söyledi.

Saraykent ilçesindeki jeotermal sahasında İl Genel Meclis üyeleriyle birlikte incelemelerde bulunan Vali Amir Çiçek, Yozgat'ın jeotermal enerji yönünden çok zengin olduğunu belirterek, "Saraykent ilçemiz zengin jeotermal kaynaklarına sahiptir. Burada mevcut kuyuların dışında yeni araştırmalarımız var. Yapılan çalışmalarda 650 metre derinliğe inildi. 340 metre derinlikte 75 derece 30 litre/saniye debiye sahip su bulundu. Ancak bizim hedefimiz daha yüksek debili ve daha sıcak kaynaklara ulaşmaktır. Yapılan araştırmalara göre, burada 90 ile 140 derece sıcaklığında suyun bulunduğu tahmin edilmektedir" dedi.

90 derecenin üzerinde sıcak su bulunursa jeotermal enerji ile elektrik enerjisi üretileceğini ifade eden Çiçek, aynı zamanda Saraykent'te ihtisas seracılık bölgesi oluşturularak organik tarım yapılacağını söyledi.

Vali Çiçek, "Şu anda seracılık yapmak için bekleyen yatırımcılar var. Biz buraya bir proje uygulayıp yer altındaki sıcak suyu çıkarıp yüksek bir yerde toplayarak oradan da seralara vereceğiz. Saraykent'te sıcak suların bulunduğu alan coğrafi yapı itibarıyla termal yatırıma elverişli değil.Burayı seracılıkta kullanacağız. Diğer ilçelerimizde ise termal turizm, şehir ısıtması ve yine seracılık yapılacak. Amacımız yer altında bekleyen jeotermal enerjiyi yeryüzüne çıkararak ekonomiye kazandırmaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 15:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?