8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Silajlık mısır hasadı başladı

Yozgat'ta silajlık mısır hasadı düzenlenen törenle başladı.

Başıbüyüklü köyünde düzenlenen törene Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, şube müdürleri, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı. Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, silajlık mısırının hayvancılıkta önemli bir bitki ve besin kaynağı olduğunu söyledi.

Yem bitkileri geliştirme ve mera ıslahı projeleri hakkında da bilgi veren Ertuğrul, "2008 yılı içerisinde İl Özel İdare kaynaklarından sağlanan destek ile 17 ton yonca, 10 ton silajlık mısır tohumluğu alınarak çiftçilerden yüzde 25 katkı payı alınarak ekimi sağlanmıştır ve bu gün silajlık mısırın hasadını yapmaktayız. Ayrıca bu yıl yine 40 ton macar fiği tohumu satın alınarak çiftçilere projeli ekim yaptırılacaktır" dedi.

Hayvancılığın desteklenmesi hakkında bakanlar kurulu kararı gereğince 2008 yılında ekilişi yapılan yem bitkilerine dekar başına yonca için 115 YTL, korunga için 75 YTL, fiğ için 30 YTL, silajlık mısır için de 45 YTL destekleme ödeneceğini ifade eden Ertuğrul, "Bugüne kadar ilimizde bin 947 çiftçi yem bitkisi desteklemesi almak için müracaatta bulunmuştur. Destekleme müracaatında bulunan çiftçilerimizin 38 bin 30 dekar alanda fiğ, yonca, korunga ve silajlık mısır ekilen arazilerin kontrolleri tamamlanmış olup hasat işlemleri devam etmektedir" dedi.

4 köyde mera ıslah projesinin yürütüldüğüne de değinen Ertuğrul, "Bu güne kadar toplan 5 bin 817 dekar mera alanına 145,5 ton kimyevi gübre, 9 bin 943 dekar alana da 117 ton TSP kimyevi gübre atılmıştır. Ayrıca canlı çit ve gölgelik oluşturulması amacıyla 9 bin adet akasya fidanı dikilmiştir. İl genelinde 260 bin 153 hektar mera alanında otlatma planlaması yapılmıştır. Yine il genelinde yapılan mera tespit çalışmalarında 642 köyde 150 tespit ve 175 köyde ise tespit, tahdit ve tahsis çalışması tamamlanmıştır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başıbüyüklü köyünden Mustafa Karakoç'a ait 13 dekar alandaki silajlık mısırın hasadı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?