5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Soğan elde kaldı

Yerköy Ticaret Borsası Başkanı Ayhan Çelik, Yozgatlı üreticilerin elinde kalan 35 bin ton soğanın kısa süre içerisinde tüketilmezse çürüyeceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ayhan Çelik, Yozgat genelinde çiftçinin elinde 35 bin ton soğan bulunduğunu ve bu soğanların kısa süre içerisinde tüketilmezse çürüyeceğini belirterek, "Geçtiğimiz aylarda soğan üreticileri ve elde kalan soğanın basında yer almasıyla birlikte, Tarım Bakanlığı konunun üzerinde durarak Yozgat Tarım İl Müdürlüğü’nden il genelinde kaç ton soğan bulunduğunun tespitini istedi. Müdürlükte, yaptığı çalışmalar sonucunda Yerköy İlçesi’nde bin ton, Aydıncık İlçesi’nde 20 bin ton, Çekerek İlçesi’nde 3 bin ton, Kadışehri’nde ise 280 ton olmak üzere toplam 24 bin 280 kilo elde kalan soğan tespit etti" dedi.

Yerköy’de tespit edilen soğan miktarının gerçeğinden çok uzak olduğunu, yapılan tespitlerin yanlış olduğunu ifade eden Çelik, sadece borsa deposunda 2 bin 500 ton, sanayi sitesi depolarında ise 1.5 bin ton soğan bulunmaktadır. Tespiti yapılamayan soğanlarla birlikte Yerköy’de en az 5 bin ton soğan üreticinin elinde beklemektedir" dedi.
Soğanların bir ay içerisinde tüketilmesi gerektiğine aksi takdirde bu soğanların tamamının çürüyeceğine dikkat çeken Çelik, "Tarım Bakanlığı’nın biran önce elde kalan soğana çözüm bulmasını istiyoruz. Çözüm bulunamazsa hem çiftçimiz zarar edecek hem de milli servet yok olacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 17:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
rafet çelik IP: 195.175.37.xxx Tarih : 24.02.2005 09:15:28
haberi okudum değişik ama etkili buldum inşallah soğan üreticileri için hayırlı olur. Ülkemizde saihipsiz kalan çiftçilerin çilesi malesef bitmiyor devletimiz üret diyor ama üretilen ürünlere pazar bulunmuyor bu sefer diyorlarki başka ürün, yani alternatif ürün üretin diyorlar peki soğandan daha alternatif ürünmü var ben bunu bölge olarak görmek istemiyorum ama yapılanda bu çiftçilerimiz bölgenin özelliklerine göre ürün yetiştiriyorlar Yozgat Bölgeside Başlıca ekilen ürünler Buğday, Arpa, Pancar, ve soğan üretimi yapılmaktadır bunun yanında Kavun Karpuz ekimi yapılmaktadır çiftçinin elinde kalan soğan tarlasında kalan kavun Karpuz dahada önemlisi Buğdaylarının tamamen yok pahasına satılması şimdi yetkililer diyeceklerki alternatif ürün ekin peki Pancar üreticisi için Yozgatta üretim 96 bin tondan 65 bin tona düşürülmüştür. Yozgat Kırsal bir bölge olmasına rağmen sulu tarıma yeni geçmektedir sulu tarım alanları genişledikçe pancar üretim alanları genişlemesi gerekirken neden daraltılmıştır. Soğan haberdede olduğu gibi çiftçiler havaların ısınmasıyla soğanlarını dökeceklerdir. peki neden pazar bulunmamıştır.devlet Patetese çare bulurken soğan için neden gereken ilgiyi göstermemiştir. çiftçilerimiz kavun ve karpuz ekmektedir en kaliteli kavun ve karpuz yozgat ili yerköy ilçesinde yetişmektedir. gel görki kavun ve karpuzlar 2004 yılında tarlada kalmıştır. Çiftçilerimiz buğday konusunda ise 2004 yılında hayal kırıklığına uğramıştır. ürün fiyatları bir önceki yıla göre çok düşük bir fiyat gerçekleşmiştir. buda hükümetin yanlış politikalrı yüzünden olsa gerek. Hükümet çiftçilere vermiş olduğu hiç bir sözü tutmamıştır. Doğrudan Gelir Desteği Paraları devletin en yetkili ağzından bir kaç kez tarih verilerek dağıtılacağı söylenen paralar malesef hep yalan açıklamalar olarak görülmüştür artık hükümet sözünü tutsun çiftçilerine sahip çıksın diyorum.