7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Soğan üreticileri ürününü bekletiyor

Yozgat'ın Yerköy İlçesi'nde soğan hasadını yapan çiftçiler, pazar bulamayınca ellerinde kalan ürünleri depolamaya başladı.

Yozgat'ın Yerköy İlçesi'nde buğday ve pancara alternatif ürün olarak ekilen soğan, çiftçinin elinde kaldı. Ellerinde kalan soğanı uygun şartlarda saklamak zorunda kalan çiftçiler, depo kiralayarak ürünlerini bekletmeye başladı.

Hasadı yapılan soğanın tarladan depolara taşınmasının çiftçiye ikinci bir yük getirdiğini belirten soğan üreticileri, "Şimdi tarladaki soğanı işçi çalıştırarak traktöre yükletiyoruz. Daha sonra aylığı 250-300 YTL'ye depo kiralıyoruz ve tekrar depoya taşımak için işçi çalıştırmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Kilosunu 25 YKR'ye mal ettikleri soğana pazar bulamadıklarını ifade eden Kütük Aslan isimli çiftçi, "Devletin elde kalan soğanın satılmasına bir çare bulmasını istiyoruz. Gürcistan, İran, Irak, Suriye gibi ülkelere ihracat bağlantılarının yapılmasını istiyoruz. Başbakanımız ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen'den yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Soğanı depolarda saklamanın üretici açısından büyük bir risk olduğunu ifade eden Aslan, "İlçemizde soğuk hava deposu bulunmuyor. Soğanları depoladığımız depoların hiçbir özelliği yok. Soğanlar kışın burada donabilir, ya da havaların biraz ısınmasıyla tekrar yeşerebilir. Bu sebeple valiliğimizden ilçemize bir soğuk hava deposu yapılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Yozgat Genç Sanayiciler ve İş Adamları Dernek Başkanı ve Yerköy Ticaret Borsası Eski Başkanı Ayhan Çelik, bu yıl soğanda verimin çok yüksek olduğunu, ancak çiftçinin pazar bulamakta zorlandığını dile getirdi. Çelik, "İç piyasada ürün fazla olduğu için, fiyatlar düşüyor. Bunun için ihracat yapılması gerekir. Yine ilçemize yapılacak bir soğuk hava deposu, ürünlerin bozulmadan saklanmasını sağlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 18:14:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?