6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Soğan üreticisi kızgın!

Yozgatlı üreticiler, geçen yıl satamadıkları için ellerinde kalan ve depolarda çürüyen soğanı, ırmağa dökerek protesto etti.

Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Çakırlar köyünde çiftçilik yapan 53 yaşındaki Battal Çelik, kamyona yüklediği soğanları, Delice Irmağı'na dökerek, hükümeti protesto etti. Daha sonra açıklamalarda bulunan Çelik, geçen yıl 70 ton soğan ürettiğini, ancak alıcı bulamadığı için depolamak zorunda kaldığını söyledi.

Çelik, "Bahar geldi, ama elimizde kalan soğanı satamadık. Havaların ısınmasıyla birlikte soğanlar yeşermeye ve çürümeye başladı. Bizim gibi yüzlerce üreticinin elinde soğan bulunmakta ve hepsi çürümektedir. Bu milli bir servettir. Devlet bu konuya bir çözüm getirmedi. Çiftçi destekleniyor diye ürünler ile kimse ilgilenmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çok büyük zarar ettik. 70 ton soğan ürettim, aldığım para 2 bin 500 TL'dir" dedi.

Yerköy'de 200 ton soğan ürettiğini ve depoda saklamak zorunda kaldığını söyleyen çiftçi Hüsnü Çoban ise, "Ürettiğim soğanın sadece 45 tonunu satabildim. Geri kalan soğanı mecburen depo kiralayıp saklamak zorunda kaldım. Ancak ilçemizde soğuk hava deposu olmadığı için soğanlar yeşermeye ve çürümeye başladı. Şuanda elimde kalan 155 ton soğanın içinden çürüyenleri işçi tutup temizletiyorum. İşçinin günlüğü 25 TL, soğanın kilosunu toptancı 10, halde ise 70 kuruşa satılıyor. Biz bu işten bir şey anlamıyoruz.Rusya Türkiye'ye kapısını kapatınca ürünler elimizde kaldı, çiftçiler zarar etti. Devletin buna bir çare bulması gerekir. Devletten yardım bekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 10:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kazankaya kasabası IP: 78.162.143.xxx Tarih : 8.03.2009 12:32:39

birlik beraberlık olmadıktan sonra kooperatifleşme ya da baska önerıler bulunmadıktan sonra daha cok dökerız soganları ırmaga