8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Sorgunlu çiftçiler icralık oluyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde müracaat etmedikleri için kuraklık desteği kapsamına alınmayan çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarını ödeyemedikleri için icraya verilecek.

İlkbahar aylarında yaşanan kuraklıktan dolayı verim alamayan ve kuraklık desteğinden yararlanamadıklarını ileri süren çiftçiler, Ziraat Bankası'na ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının ertelenmesini istiyor. Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesindeki çiftçiler, yaşanan kuraklıktan dolayı kendilerinin de ürün alamadıklarını belirterek komşu köylerin kuraklık kapsamına alındığını, Bahadın beldesinin ise bu kapsama dahil edilmediğini iddia etti.

Yaşanan kuraklıktan dolayı yeterli verim alamadığını, bu nedenle Doğanken Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan 13 bin 400 YTL borcunu ödeyemediğini ifade eden çiftçi Muhsin Ayyıldız, beldede hiçbir çiftçinin kuraklıktan dolayı verim alamadığını söyledi. Verim alamadıkları için Tarım Kredi Kooperatifi'ne borçlarını ödeyemediklerini ifade eden Ayyıldız, "Tarım Kredi Kooperatifi, borcunu ödeyemeyen çiftçileri icraya vermektedir. Biz borcumuzu ödemek istiyoruz fakat ödeyemiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi'nden bizi icraya vermemelerini, borcumuzu faiziyle birlikte ertelemesini istiyoruz" dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi'nin kefilleriyle birlikte yaklaşık 50 çiftçiyi icraya vereceğini iddia eden Ayyıldız, "Komşu köylerimiz kuraklık kapsamına alınırken, neden Bahadın beldesi alınmadı? Şimdi icra ile elimizdeki 12 bin YTL'lik traktör 6 bin YTL'ye satılacak, biz tamamen mağdur olacağız. Yetkililerden borcumuzu ertelemelerini istiyoruz. Çevre köyler nasıl kuraklık desteklemelerinden yararlanıyorsa biz de yararlanmak istiyoruz" diye konuştu.

Çetin Çetin isimli vatandaş ise çiftçilerin durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini ve tarlalarını artık ekemez hale geldiğini söyledi. Çetin, "Kuraklıktan dolayı ürün alamadık. Kooperatife olan borcumuzu da ödeyemiyoruz. Kooperatif bizi icraya verecek. Bizde diğer çiftçiler gibi borcumuzun ertelenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğanken Tarım Kredi Kooperatifi'nin bağlı bulunduğu Kayseri Tarım Kredi Bölge Müdür Vekili Ali Karaarslan ise kuraklık kapsamına alınmayan çiftçilerin borçlarını erteleme gibi bir yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Karaarslan, "Kooperatif olarak bizler il ve ilçe tarım müdürlüklerinin oluşturduğu komisyon kararlarına göre borçları erteliyoruz. Komisyon kararı yoksa mevzuata göre alacağımızı tahsil yönüne gitmekteyiz. Çiftçilerin, durumlarına göre borçları yeniden yapılandırma imkanları bulunuyor.

Çiftçiler, kooperatifimizin üyeleridir, hiçbir zaman mağdur etmek istemeyiz. Çiftçilerimizin borcunu erteleme gibi bir durumumuz yok ancak çiftçilerimiz üyesi bulundukları kooperatife giderek borçlarını ödeyebilecekleri şekilde mevzuata göre yapılandırabilirler" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 11:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?