3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Su projesi hayata geçiriliyor

Yozgat'ın Aydıncık İlçe Belediye Başkanı Ahmet Demirel, ilçenin 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Asar Göleti inşaatının yıl sonunda tamamlanacağını söyledi.

Aydıncık İlçe Belediye Başkanı Ahmet Demirel, İlçe halkının hem içme suyu hem de tarım alanlarını sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere gölet inşaatına başladıklarını belirterek, "Gölet yaptığımız alan ilçe merkezinden 300 metre daha yüksek bir rakımda 4 bin yıl önce Hattiler ve Hititlerin de su ihtiyacını karşıladığı tahmin edilen bir yerdedir" dedi.

Gölet inşaatının tamamının belediye kaynaklarından ve belediye personeli tarafından yapıldığını belirten Başkan Demirel, "Gölet havzasında 50 lt/sn su artezyen olarak çıkmaktadır. Ayrıca kışın yağan kar ve yağmur suları da bu gölette toplanacaktır. Bulduğumuz 50 lt/sn su ilçemizin 100 yıllık su ihtiyacını karşılamaktadır" dedi.
Gölet'in toplanan suyu karışmaması için toprak seviyesinden 19 litre derinliğine inerek kil dolgusu dolgusunu yaptıklarını ifade den Başkan Demirel, "İnşaat çalışmalarımız hızla devam ediyor şu anda toprak seviyesinden 2 metre yüksekteyiz. İnşallah en kısa zamanda gölet inşaatımızı tamamlayarak su toplamaya başlayacağız. Göletin gövde yüksekliği toprak seviyesinden 11 metre yüksek olacak" dedi.

Asar Göletinin 5 amaçlı olduğuna değinen Başkan Demirel, "Göletin yapılmasında birinci amacımız ilçemizin içme suyunu karşılayacak. Göletten su cazibe ile ilçe merkezine gelecek, belediye olarak her ay ödediğimiz 3 bin YTL elektrik parasını ödemeyeceğiz. İkinci amacımız, çiftçilerimizin yaz aylarında yaklaşık bir ay su sıkıntısı çekiyor. Bu dönemde suyu tarım alanlarını sulamada kullanabileceğiz. Üçüncü olarak gölet etrafında piknik alanları yapacağız. Dördüncüsü şebek deresinden gelen sularla birleştirip ilçe merkezi yakınlarında alabalık üreteceğiz. Beşincisi ise kot farkından yararlanarak, gölet ve etrafında yapılacak aydınlatmanın enerjisini üreteceğiz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 14:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?