3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Su yok güneş enerjisi işe yaramadı

Yozgat'ta su sıkıntısı çekilen bir köy pilot bölge seçilip güneş enerjisi kollektörleri takıldı ancak köylüler istedikleri verimi alamadı.


Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından köylünün yakacak taleplerini ve ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla başlatılan "Köyde güneş enerjisi ile su ısıtma" projesi kapsamında pilot bölge seçilen Yozgat'ın merkeze bağlı Güneşli köyüne 36 adet güneş kollektörü kuruldu. Ancak su sıkıntısı çeken köyde vatandaşlar kollektörleri tam anlamıyla kullanamıyor.

Günde sadece 2-3 kez su verilen köye kurulan 36 kollektör istenilen ölçüde kullanılamıyor. Bir ay önce kurulan ve köylüye bin 200 YTL'ye malolan sistem faizsiz ve 3 yıl geri ödemeli olarak verilirken, günün her saati sıcak su kullanma hayali kuran köylülerin mutluluğu yarım kaldı.

 


Güneş enerjili sistemin işlerine çok yaradığını ancak suların belirli saatler arasında verilmesinden dolayı yeterince yararlanamadıklarını belirten Hatice Yıldız, "Suyumuz aktığı sürece çamaşırımızı, bulaşığımızı ocak yakmadan yıkıyoruz. Tarladan gelince banyo yapabiliyoruz" dedi.


50 yaşındaki Emine Uyar ise, sistemin su sıkıntısı nedeniyle tam anlamıyla kullanılamadığını belirterek şöyle konuştu: "Köyümüzde su sıkıntısı yaşanıyor, su sürekli akmıyor. Sularımız akıp sistemin deposu dolunca sıcak suyumuz oluyor ancak soğuk su akmıyor. Sular günün belirli zamanlarında verildiği için tam verim alamıyoruz"


Köy halkından Yasemin Güneş de, su kesintisi nedeniyle güneş kolektörlerini tam kapasite kullanamadıklarını belirterek "Sular aktığı zaman sistemden çok memnunuz. Ancak sular kesilince evimizdeki muslukta sıcak su akıyor soğuk su olmuyor. Çalıştığı zaman sistem çok güzel hazır sıcak suyumuz var. Köyde sular az olduğu için yüksek kesimlerde evlere hiç çıkmıyor. Günde sadece bir ya da iki saat ancak su verilebiliyor" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2007 Perşembe 20:40:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İ.Ç. VE YOZGATLI IP: 85.108.249.xxx Tarih : 26.08.2007 22:40:49
DEMEK Kİ NEYMİŞ, İÇMEYE AYRANIMIZ YOKKEN GÜNEŞ ENERJİLİ BANYOYA(!) GİTMEYECEK MİŞİZ. YANİ , K... DA DONUMUZ YOKKEN CUMHURBAŞKANIMIZ TÜRBANLI OLSUN DİYE BAŞKALARININ İZZET VE İKBALİNİN SAVUNUCULUĞUNA SOYUNMAYACAK MIŞIZ.