5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Sulamada uzaktan kumanda dönemi

ÇİFTÇİLER CEP TELEFONLU UZAKTAN KUMANDAYLA PANCARINI SULAYACAK

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, arazide pancar sulamada kullanılan ve hırsızlar tarafından sık sık çalınan elektrik trafolarına kurdukları alarm sistemiyle hırsızlıkların tarih olacağını söyledi.

Su motorlarında ve dalgıç pompalarda cep telefonu ile uzaktan kumanda dönemini başlattıklarını belirten Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, "Artık çiftçilerimiz su motorlarını ve dalgıç pompaları nerede olurlarsa olsunlar, cep telefonunun çektiği her yerden istedikleri zaman çalıştırıp, istedikleri zaman durdurabilecekler. 450-600 TL'ye mal olan bu sistemle aynı zamanda trafolarını da güvence altına alacak olan çiftçilerimiz trafo hırsızlarına da fırsat vermeyecekler" dedi.

Tarımda kara saban ile öküzle çift sürme dönemi çoktan geride kaldığını ve teknolojinin tarıma çok büyük katkılar sağladığını ifade eden Yazgan, "Çiftçilerimiz artık gece yarısı veya gün ışımadan traktöre binip, kilometrelerce uzaktaki tarlaya gidip, su motorunu veya dalgıç pompayı çalıştırmak veya kapatmak zorunda kalmayacak. Her şey parmaklarınızın ucunda olacak, cep telefonunuzu artık sadece konuşmak veya sms atmak için değil, uzaktan kumanda olarak da kullanacaksınız. Sizden kilometrelerce uzaktaki çalışan su motorunu durdurabilecek yada çalıştırabileceksiniz" diye konuştu.

Elektrik Mühendisi Ergün Yazgan, son zamanlarda hırsızların arazide bulunan trafoları çalarak çiftçileri büyük zarara uğrattığını belirterek, "trafolar içinde yeni bir güvenlik alarm sistemi geliştirdik. Trafolara kuracağımız güvenlik alarm sistemleriyle trafo hırsızlığının önüne geçmiş olacağız. Trafolardaki güvenlik alarm sistemi de cep telefonu üzerinden işlev görecek. Trafolara her hangi bir müdahale olduğunda güvenlik sisteminin bağlı olduğu cep telefonu çalarak, trafo sahibini uyaracak" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 17:42:01
Güncelleme :24 Eylül 2010 Cuma 18:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?