3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Sular çekilince, mezarlar ortaya çıktı

Yozgat'ta 14 yıldır akrabalarına ait kabirlerin başına gidemeyen Esenli halkı, barajdaki suyun çekilmesinin ardından ortaya çıkan mezarlığa akın ediyor.

Yozgat'ın Esenli beldesine 1993 yılında sulama amaçlı yapılan Gelingüllü Barajı, 5 bin nüfuslu beldeyi ortadan ikiye bölerken, bölgedeki köprüleri ve yerleşim yerlerini de sular altında bıraktı. Ancak son yıllarda yaşanan küresel ısınma nedeniyle hızla azalan su kaynakları, Gelingüllü Barajı altında kalan köprü, yerleşim yeri ve mezarlıkları gün yüzüne çıktı. Yöre halkı da 14 yıl aradan sonra ilk defa mezarların başına giderek dua etmeye başladı.

Esenli Belde Belediye Başkanı Salih Aplak, küresel ısınma nedeniyle 270 milyon metreküp olan baraj suyu kapasitesinin 60 milyon metreküpe düştüğünü belirterek, "14 yıl önce beldemize sulama amaçlı yapılan baraj, yerleşim yerlerini ve mezarlıkları sular altında bırakmıştı. Yaklaşık bin 500 mezar sular altında kaldı. Beldemizde yaşayan vatandaşlarımız yakınlarının mezarı başında dua edemez olmuştu. Suların çekilmesiyle mezarlıklar ortaya çıktı. Şimdi halkımız rahatlıkla gelip dua edebiliyor" dedi.

İsmail Ünal isimli vatandaş, suların çekilmesi nedeniyle mezarlığa dua etmeye geldiklerini belirterek, "Baraj yapılmadan önce birçok vatandaşımız mezarlarını daha yüksek yerlere taşımışlardı ancak bizler taşıyamadık. Şimdi suların azalmasıyla mezarlar ortaya çıktı. Biz de rahatlıkla gelip mezarlarımızın başında dua okuyoruz" dedi. Halis Çetin isimli vatandaş ise, suların azalmasına üzüldüklerini ancak mezarların ortaya çıkmasına da sevindiklerini belirterek, "Birçok vatandaşımız sular altında kalan mezar taşlarını yeniledi. Birçoğu ise kışın sular tekrar yükselmeden mezarlarını taşıma çalışmalarına başladılar" şeklinde konuştu. Suat Tinel isimli vatandaş da suların çekilmesiyle eski köprülerin de ortaya çıktığını, barajın etrafını dolaşmak zorunda kalan köylülerin tekrar eski yollarını kullanmaya başladığını ifade etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 15:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?