5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Süne mücadelesi başladı

YOZGAT TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ SÜNE MÜCADELESİNE BAŞLADI

Yozgat Tarım İl Müdürü Ünal Koçak, hububatın verim ve kalitesini düşüren zararlıların başında gelen süne ile kapsamlı bir şekilde mücadele edeceklerini söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü salonunda, tarım ilçe müdürleri ve teknik ekiplerle bir toplantı yapan Tarım İl Müdürü Koçak, 2010 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sünenin kış aylarını dağlarda meşe, geven, kirpi otu gibi bitkilerin içinde geçirdiğini ifade eden Koçak, "İlkbaharda hava sıcaklığı 15 dereceye kadar ulaşınca tarlalara ekili hububat alanlarına göç eder. Burada beslenir çiftleşir ve yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan süne yavruları, danenin süt ve sarı olum döneminde ki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan ekmek ve makara yapılamadığı için çiftçilerimiz ürünü yemlik olarak değerinden aşağı satmak zorunda kalır" dedi.

Süne ile mücadelede kültürel tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Koçak, "Hububat dışında ürünlere ağırlık verilmeli, mera alanları tahrip edilmemeli, keklik, bıldırcın gibi kuş türleri korunmalı çünkü süne ve diğer zarlıların baş düşmanı bu kuş türleridir. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır. Kanal ve tarla kenarlarında yetişen ağaç ve ağaçlıklar korunmalı. Sünenin doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böceklere yaşam ortamı hazırlanmalıdır" diye konuştu.

İl genelinde 9 ilçe ve 282 köyde 2 milyon 500 bin dekarlık alanda tarama çalışmasının yapılacağını ifade eden Koçak, "Bu çalışmaları il genelinde 16 ekipte 55 personel ile yürüteceğiz. Aynı zamanda süne ekipleri kımıl sürvey çalışmalarını da yaparak, çiftçimizi bilgilendirecektir. Kesafetin yoğun olduğu tüm ekili alanlarda yer aletleri ile çiftçilerimiz tarafından ilaçlama yapılacaktır" dedi.

YOZGAT TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ SÜNE MÜCADELESİNE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2010 Perşembe 18:20:03
Güncelleme :15 Nisan 2010 Perşembe 18:32:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?