6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Süneyle mücadelede başarı sağlandı

Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, bu yıl süne zararlısıyla yapılan mücadelede birkaç ilçe dışında başarılı olduklarını ifade ederek, mücadele yapılan yerlerde ürün kalitesinin de arttığını söyledi.

Yozgat Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, bu yıl süne zararlısına karşı yoğun bir mücadele verdiklerini kaydetti. Süne zararlısının bahar ayında araziye inmesiyle birlikte mücadeleye başladıklarını vurgulayan Müdür Ertuğrul,” Süne ile mücadelede 17 ekip, 40 teknik eleman, ziraat mühendisi, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları, ticaret borsaları, muhtarlarımızla yoğun bir eğitim kampanyasına başladık. Yaklaşık 2,5 milyon dönüm alanda sürvey çalışması yaptık. Yapılan bu çalışma sonucunda Yozgat genelinde 1 milyon dekar, ilaçlanacak alan tespit edildi. Ardından süne zararlısı ile mücadele başlatıldı" dedi.

Sünenin buğdaya verdiği zararlar hakkında ve süne ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda titiz bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Müdür Ertuğrul, "Yapılan mücadele sonucunda Yerköy ilçemizde ortalama yüzde 1 ile 1,5 oranında emgi çıkıyor. Burada başarılı olduk. TMO'lar 3,5'uğa kadar emgi olan buğdayları sıkıntısız alıyor. Şefaatli ilçe merkezinde aynı başarıyı sağladık. Ancak Boğazlıyan, Yenifakılı ve Sorgun ilçemizin bazı bölgelerinde maalesef tüm uyarılarımıza rağmen çiftçi mücadelesini yapmadı. Dolayısıyla da elde ettiği üründe süne emgisi bulunuyor ve ürünün kalitesi düşüyor" dedi.

Tarım il Müdürlüğü olarak süne ile mücadelede ilaçlamanın dışında biyolojik mücadelede yaptıklarını ifade eden Ertuğrul, " Araziye ağaç dikiyoruz. Yaklaşık 3 yılda 134 bin ağaç diktik. Bunun nedeni de doğal parazitleşmeyi sağlamak için sünenin doğal düşmanlarına yaşam ortamı sağlamaktır. Süne ile mücadelede geçen yıl yüzde 13 olan mücadele başarımız bu yıl yüzde 45'e çıkardık. Seneye bu oran daha da artacaktır. Çiftçimiz sünenin ürüne verdiği zararı gördüğü için mücadeleye önem vermektedir" dedi.

Bayatören Köy muhtarı Arslan Ünal, süne mücadelesinde köyde ekili alanların tamamının ilaçlandığını belirterek, "Köy halkı olarak süne ile mücadelemizi tam yaptık. Hatta Tarım İl Müdürlüğü’nün verdiği ilaçların yetmediği yerde çiftçiler kendileri alarak ilaçlamasını yaptı. Bu nedenle buğdayımızı birinci kalite olarak hasat ettik. TMO bizim buğdayımızı en yüksek fiyattan aldı. Taban fiyat 50 kuruş açıklandı. Bizim çiftçilerimiz 49,5 kuruşa kadar satış yaptı. Süne ile mücadeleyi tüm çiftçilerimize öneriyoruz. Bazı çiftçiler, ilaçlama zamanı makineler ürüne zarar veriyor diye ilaçlama yapmıyor. Ancak süne makinenin verdiği zararın 10 katı daha fazla zarar veriyor. Süneye karşı ilaçlanmayan alanlardaki ürün kalitesi çok düşük olduğu için dolayısıyla ürün düşük fiyata satılıyor" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 13:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?