6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

'Tarihi eserler koruma altına alınsın'

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Çalapverdi Belde Belediye Başkanı Mehmet Tanrıkulu, bulunan tarihi eserlerin korumaya alınmasını istediklerini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Çalapverdi Belde Belediye Başkanı Mehmet Tanrıkulu, Çalapverdi'de her evin avlusunda Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait tarihi eserlerin bulunduğunu ve buradaki eserlerin devlet tarafından korunmaya alınması gerektiğini söyledi.

Çalapverdi beldesini turizme kazandırmak için çalışma başlattıklarını ifade eden Tanrıkulu, "Bu bölgede Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlere rastlanmaktadır. Her evin avlusunda bir tarihi esere rastlamak mümkündür. Bu nedenle biz beldemizin arkeologlar tarafından incelenmesini istiyoruz" dedi.

Çalapverdi beldesinde bulunan ve Kaletepe olarak isimlendirilen höyüğün, tarihte kayıp şehir olarak bilinen Pteria'nın olabileceğini iddia eden Tanrıkulu, "Kayıp şehir Pteria'nın Sorgun ilçesinde bulunan Kerkenes değil, Çalapverdi beldesinin Kaletepe höyüğünün olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle biran evvel arkeologların gelip araştırma yapmasını istiyoruz. Belediye olarak bu konularda girişimlerde bulunduk. Amacımız, bilinçsizce yok edilen bu tarihi eserlerin korunması, kaçak kazıların önlenmesini ve tescillenerek, gerekli çalışmaların yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 18:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?