8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Tarihi konaklara sahip çıkılacak

Yozgat Valiliği, kentte bulunan tarihi ev ve konakları korumak amacıyla bir çalışma başlattı.

Yozgat Vali Yardımcısı Mustafa İngenç başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda tarihi konakların kurtarılmasına yönelik düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ve koruma altında bulunan tarihi ev ve konak sahipleri katıldı.

Yozgat'ta koruma altına alınan tarihi evler ve konaklar hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, kent merkezinde 9 tane kullanılır, 9 tanede oturulamaz durumda ev ve konak bulunduğunu söyledi. Dursun, "Bu konakları yaptırmak isteyen 9, satmak isteyen 4, bakım yaptırmak isteyen 2, modern bina yaptırmak isteyen 3 kişi bulunmaktadır. Dernek çatısı altında birleşip bu evlerin bakım ve onarımını takip etmek üzere dernek kurmak isteyen 14 kişi var" dedi.

Kültür Bakanlığı'nın tarihi evlerin yapımına yönelik birçok çalışmasının bulunduğuna değinen Dursun, "Bunların arasında hibe yardımları ve destekleri var. Bu destekler iki etapta gerçekleşiyor. Bunlardan ilki, projelere verilen destekler, bir diğeri de proje uygulama safhasında ki destekleridir. Taşınmaz kültür varlıkların onarımına yardım sağlamasına dair yönetmelik ayni, nakdi ve teknik yardımların usul ve esasları belirlenmiştir. Tarihi konakları olan kişiler müdürlüğümüze Aralık ayının sonuna kadar başvurdukları takdirde, onlara proje desteği sağlayacaktır. Proje desteğinin 50 bin YTL'ye kadar tamamı hibedir. Bakanlığımız 200 bin YTL'ye kadar destekleyebiliyor. Ancak bunun yüzde 70'ini bakanlığımız ödüyor, kalanını yüzde 30'luk kısmını da konak sahipleri tarafından karşılanıyor" dedi.

Daha sonra konuşan Yozgat Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, tarihi ve kültürel sanatsal değerleri olan yapıların yasal düzenlemeler çerçevesinde koruma altına alındığını belirterek, "Bu konakların bakımı ve gelecek nesillere taşınması için devletimiz, konak sahiplerine bir dizi yardımlarda bulunmaktadır. Bu yardımlar değerlendirilerek bu tarihi varlıklarımıza sahip çıkmalıyız" dedi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, belediye olarak Tarihi Hayri İnal Konağı'nın restorasyonunu yaptırarak hizmete açtıklarını belirterek, "Bu tür tarihi konaklara sahip çıkarak, tarihi varlıklarımızı gelecek nesillere aktarmalıyız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 16:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?