6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Tarım işçilerinin yaşam savaşı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden her yıl tarım alanlarında çalışmak için Yozgat'a gelen yaklaşık 15 bin tarım işçisi, kızgın güneşin altında geçim derdine düştü.

Güneydoğu'dan çalışmak için Yozgat'a gelen aileler, hava şartlarının elverişsiz olduğu 1.5 ayın ardından çalışmaya başladı. Günlük 20 TL'ye çalışarak geçimini sağlamaya çalışan ailelerin bu yılki en büyük korkusu ise kene vakaları oldu.

9 yıldır Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden Yozgat'ın Yerköy ilçesine gelen Hüseyin Şimşek, "Buradaki insanlarla aile gibi olduk. Ancak çalışma şartları çok zor. Günlük ortalama 20 TL'ye 14 saat çalışıyoruz. Burada bahar aylarında çapa yapıp güz döneminde ise nohut, mercimek topluyoruz. Pancar sökümünü de tamamlayıp memleketimize dönüyoruz. Erken geldiğimiz için çocuklarımızın okulu yarım kalıyor. Çocuklarımızı yatılı okula alsalar onları orada bırakır geliriz. Kendi memleketimizde hiç kimse kalmadığı için çocuklarımızı da mecburen çalışmaya gittiğimiz yerlere götürüyoruz" dedi.

Yozgat'ın kene vakalarının en çok görüldüğü illerden biri olduğunu da ifade eden Şimşek, "Çocuklarımızla birlikte çadırlarda kalıyoruz, bu yüzden keneden çok korkuyoruz. Tedbir olarak sadece pantolon paçalarını çorabımızın içine koyuyoruz. Sağlık Müdürlüğü sprey dağıtmış ancak bizlere dağıtılmadı" diye konuştu.

Okullarını yarım bırakıp tarlada çalışarak aile bütçesine katkı sağlamak isteyen öğrenciler ise, tarlada güneş altında çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, "Okumayı çok seviyoruz ancak ailemizin maddi imkansızlıkları bizleri de mecburen çalışmaya zorluyor. Okulumuzu yarım bırakıp geldik, karnemizi alamadık. Keşke okulumuzda olup eğitimimizi sürdürseydik" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 12:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?