8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Taş oymacılığı atölyesini inceledi

Yozgat Valisi Amir Çiçek, İl Özel İdaresi tarafından kurulan taş oymacılığı atölyesinde incelemelerde bulundu.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat'ta el sanatları olarak taş oymacığı ve hediyelik eşya üretimini artırmak istediklerini söyledi.

Çiçek, “Hattuşaş'ta taşlara şekil vererek o yöreye ait minyatürler yapan ustayı, Yozgat'a getirdik ve bir atölye kurduk. Ustamız Yozgat yöresine ait tarihi figürleri taşlara oymaktadır. Yozgat Saat Kulesi, Kerkenez Antik Şehri'nde çıkan koç figürleri, Hitit güneşi, bayanlara yönelik olarak takı türleri, anahtarlık gibi hediyelik eşya üretmektedir" dedi.

Usta İbrahim Karaköseoğlu'nun taş oymacılığını yaparken, buradaki vatandaşlara da bu işi öğreteceğini belirten Vali Çiçek, "İnşallah bu örnek çalışmalar önümüzdeki günlerde çoğalacaktır. Bu işin çoğalmasıyla birlikte ilimize gelen misafirler ve ilimizden başka bir yere giden vatandaşlarımız Yozgat'ı temsil edecek hediyeleri rahatlıkla bulup götürecektir" dedi.

Yozgat'ta oymacılıkta kullanılan taşların oldukça fazla olduğunu dile getiren Vali Çiçek, "Ham maddemiz Bişek, Derbent ve Çalatlı köylerinden gelmektedir. Taş oymacılığında hammaddemiz var, hammaddeye şekil verecek ustamız yoktu. Şimdi ustamız var ve bundan sonra usta sayımızın çoğalacağına inanıyorum" dedi.
30 yıldır taşlara şekil vererek minyatürler yapan İbrahim Karaköseoğlu, taş oymacılığı mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Karaköseoğlu, "Yozgat'ta hem taş oymacılığı yapmak hem de yeni ustalar yetiştirmek istiyorum. Bu işe katkı sağlayan Valimiz Amir Çiçek'e çok teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra Kültür Sokak'ta Yozgatlı Üretici Kadınlar Derneği'ni ziyaret eden Vali Çiçek, verilen mikro kredilerle 200'e yakın kadının çeşitli üretimler yaptığını belirterek, "El sanatları yapan kadınlarımız ürettikleri ürünleri derneğe getirerek satışını yapmaktadırlar. Kadınlarımız yaptıkları bu çalışmalarla hem kendilerine bir kazanç sağlarken hem de ilimizin tanıtımına yardımcı olmaktadırlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 15:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?