5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

TKDK köy muhtarlarına tanıtıldı

YOZGAT TKDK KÖY MUHTARLARINA TANITILDI

Türkiye'de aralarında Yozgat'ın da bulunduğu 20 ilde kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü, köy muhtarları ile bir toplantı düzenleyerek kurumları ve proje hazırlama konusunda slayt gösterileriyle bilgi verdi.

Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenlenen toplantıya, TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, TKDK birim amirleri ve merkez ilçeye bağlı köy muhtarları katıldı. Köy muhtarlarına slayt gösterileriyle bilgi aktaran TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, 5648 sayılı yasa ile kurulan TKDK'nın amacının, AB Ortak Tarım Politikası ile ilgili müktesebatın uygulanmasına ve aday ülkelerde tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir biçimde adaptasyonu için bazı önceliklere ulaşmaya ve sorunların çözümüne katıda bulunmak olduğunu söyledi. TKDK hakkında bilgilendirme toplantılarına başladıklarını şuan il merkezinde ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra ilçelerde çalışma yapacakların belirten Büke, "Tarım sektörünün genelinde olduğu gibi, kırsal alanda yaşayan vatandaşların gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir dağılımının iyileşmesi, doğal kaynaklarının korunarak kullanılması ve zenginliklerin tüm insanlarımıza yansıtılmasını hedeflenmektedir. Et ve süt üretiminde işletme tesisleri ile birlikte ahır yapımı ve makine ekipman alımına yüzde 50 ile yüzde 65 ardasında parasal destek verecek olan TKDK canlı hayvan, ekim aletleri ayda tohum destekleri bulunmuyor" dedi.

İl koordinatörlüğünde 36 personel ile çalıştıklarını ve kurumun AB tarafından akredite edildiğini belirten Büke, "Vatandaşımıza verilecek hibelerin yüzde 75'ini Avrupa Birliği karşılayacak. Dolayısıyla şuanda onaylanan 874 milyon Euro AB katkısı yüzde 25'te Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 165 milyon Euro paranın kullanılması söz konusudur. Bu para sadece Yozgat değil, Türkiye'de TKDK'nın kurulduğu 20 ilde kullanılacak. Bunun yanında vatandaşlarımızın hazırladığı projelerle yüzde 50'de kendileri katkı sağlayacağı için iç piyasada yaklaşık 2,5 milyar Euro dolaşacaktır" diye konuştu

Yozgat'ta süt üreten işletmeler, et üreten işletmeler, süt ürünlerinin işlenmesi, et ürünlerinin işlenmesi ve üretici gruplar olmak üzer 5 dalda destek verileceğine değinen Büke, "Süt üreten tarımsal işletmelerde en az 15 bin Euro, en fazla 1 milyon Euro'ya kadar olan projeler desteklenecek. Bu projeler hakkında ilçelerde tanıtım toplantıları düzenleyerek, vatandaşımıza bilgiler vereceğiz" dedi.

Yozgat'ta yapılan araştırmada hayvancılıkla uğraşan 26 bin işletme tespit ettiklerini vurgulayan Büke, "Bunlardan 3 bin işletmenin proje hazırlayabilecek işletmeler olduğunu tespit ettik. Biz işletmelerin bu projelerden yararlanmasını istiyoruz. Proje hazırlayan üreticilerimiz, TKDK İl Koordinatörlüğüne gelerek ilgili personelimizle görüşecek. Görüşmeler, projelerin daha sağlıklı takip edilmesi, proje üreten kişinin kuruma girişten çıkışına kadar kaydedilecek. Aynı projeyi iki kişi yaptı ise önce yapan kişi daha avantajlı olacak" ifadelerini kullandı.

YOZGAT TKDK KÖY MUHTARLARINA TANITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 13:54:01
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 16:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?