8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Trafikten sürücülere sıcak uyarısı!

Yozgat İl Emniyet Müdürlüğü Şehir İçi Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yılmaz Çetin, sıcak havalarda uzun yola çıkan şoförlerin sık sık mola vererek dinlenmeleri uyarısında bulundu.

Sıcak havalarda sürücülerde kasların gevşeyip, reflekslerin oldukça yavaşladığını belirten Yılmaz Çetin, bir de aracın ön camına güneş düştüğünde dolayı, sıcak havada araç kullanmanın zorlaştığını söyledi.

Sürücülerin yola çıkmadan bir güneş gözlüğü edinmelerini tavsiye eden Çetin, "Güneş gözlüğü lüks değil, araç kullanan sürücüler için önemli bir ihtiyaçtır. Bunun yanında sürücülerin, hafif, rahat kıyafet ve ayakkabı giymelerini öneriyoruz. En önemlisi de yola çıkmadan ağır yiyeceklerden kaçınsınlar, yağlı yiyecek yemesinler, bol sıvı alsınlar, direksiyona geçtiklerinde zinde olsunlar. Yolda sürücüler normal zamanlardaki gibi değil, sık sık mola versinler. Sürücüler gündüz yola çıktıklarında akşama doğru hava serinliyor ve insan hava serinliği ile birlikte rehavete kapılıyor ve uykusu geliyor. Sürücülerimiz hiçbir zaman şunu söylemesinler, ‘Ben 10 kilometre gidip dinleneyim’, ‘Biraz daha gidip dinleneyim’, ‘Gelmek üzereyim’ gibi bir şeyler düşünmesinler. Yorgunluk hissettiklerinde mutlaka dinlensinler. Aksi takdirde insan vücudu uyku moduna geçiyor ve üzücü kazalar yaşanıyor" dedi.

Aşırı sıcaklardan dolayı yol konusunda da uyarılarda bulunan Çetin, "Aşırı sıcaktan dolayı yollardaki asfalt eriyebiliyor. Özellikle keskin virajlarda, sürücüler önce hızlarını azaltsınlar ve buraları geçerken, çok dikkat etsinler. Asfaltın gevşemesinden dolayı tekerlek oturmaları olabilir. Yeni mıcır atılmış yollarda dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca hasat mevsimi olması dolayısıyla, biçerdöverler kontrol edilmesine rağmen zaman zaman kontrolsüz şekilde gece trafiğe çıkıyorlar. Bu nedenle yollarda sürücülerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Ayrıca sürücülerimizin yol kenarındaki işaret levhalarını çok iyi okumaları ve kurallara uymaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 13:25:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?