30
Nisan
2024
Salı
YOZGAT

Üreticinin yüzü gülüyor

YOZGATLI ÜRETİCİ BESLEDİĞİ KOYUNLARDAN YILDA İKİ DEFA YAVRU ALIYOR

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde hayvancılık yapan bir üretici koyunlardan çoğu ikiz olmak üzere yılda iki defa yavru alıyor.

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde hem çiftçilik hem de hayvancılık yapan İbrahim Tamer isimli üretici, kangal cinsi koyunlardan çoğunluğu ikiz olmak üzere yılda iki defa yavru aldığını söyledi. Türkiye’de et ve süt fiyatlarının yükselmesiyle birlikte hayvancılığın büyük önem kazandığını ifade eden Tamer, "800 kangal cinsi koyun, 150 büyükbaş hayvan besliyorum. Bölgemizde genelde koyunlar Mart ayında kuzular, şu anda 200'e yakın koyun yavrularken, yüzde 50'ye yakını ikiz, yüzde 10'a yakını ise üçüz kuzuladı" dedi.

Koyunların gebelik süresinin 5 ay olduğunu söyleyen Tamer, "Koyunlara iyi bakım yapılırsa yılda iki defa yavru alabilirsiniz. Biz de hayvanlarımıza çok iyi bakım yapıp, yılda 2 defa yavru alıyoruz. Yılda iki defa yavru almak hayvancılıkta karlılık oranını artırıyor. Şu an gebe bir koyunu bin liraya satıyorum. Kangal cinsi koyunların ağırlığı ortalama 45-50 kilogramdır, beslediğimiz koyunların ağırlığı da bu ortalamanın üzerindedir" diye konuştu.

Hava şartlarının çok iyi geçmesinden dolayı koyunların ağıllarda kalmadığını dışarıda olduğunu belirten Tamer, "Mevsim şartları çok değişti. Eskiden bu günlerde koyunlar kardan dolayı dışarı çıkamazdı. Bu yıl birkaç gün dışında hiç içeride kalmadı. Sürekli mera ve kendi arazimizde otluyor. Hava şartlarının iyi geçmesi, hayvanların dışarıda beslenmesi masrafları da düşürüyor. Çiftçilik yapan vatandaşlarımızın aynı zamanda hayvancılık yapmasını da tavsiye ediyorum. Hem hayvancılık, hem de çiftçilik bir arada yürütülürse, gelir artacaktır" ifadelerini kullandı.

YOZGATLI ÜRETİCİ BESLEDİĞİ KOYUNLARDAN YILDA İKİ DEFA YAVRU ALIYOR
YOZGATLI ÜRETİCİ BESLEDİĞİ KOYUNLARDAN YILDA İKİ DEFA YAVRU ALIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2011 Salı 13:36:02
Güncelleme :18 Ocak 2011 Salı 13:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?